Парламентът под блокада

Протестът препречи пътя на депутатите, нападнаха колата на вътрешния министър

Парламентът под блокада | StandartNews.com

София.  Народното събрание не можа да събере кворум днес. На второто преброяване в пленарната зала на таблото се изписа, че присъстват едва 112 депутати при необходим кворум от 121. А множеството, което бе дошло "На кафе", буквално блокира сградата с викове "Мафия" и "Оставка".

Точно в 9,35 ч. председателят на НС Михаил Миков прекрати заседанието и обяви, че следващото ще е утре в 9 часа.

Причина да не се събере кворум бе, че народните избранници от Атака не влязоха в пленарната зала. А от ГЕРБ още от миналата седмица не влизат на заседанията.

Кандидатът за вицепремиер Даниела Бобева бе в сградата, където трябваше да бъде гласувано назначението й, но след като се разпадна кворумът, изборът й бе отложен за утре.

Отвън протестиращите не пропускаха колите на депутатите да излязат от блокадата на парламента, която с течение на времето се затегна. При появата на служебна кола, протестиращите се скупчваха около нея и не я пропускаха. Полицейското присъствие е засилено. Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев обяви пред журналисти пред НС, че няма да подава оставка и правителството "Орешарски" ще продължи да работи. На тръгване със служебната кола мъже с бръснати глави се опитаха да препречат пътя на вътрешния министър, а един от тях се хвърли на задния капак. Кордон от полицаи обгради автомобила, за да може да се изтегли на заден ход към Орлов мост.

Депутатите, както и премиерът Пламен Орешарски и кандидатът за вицепремиер Даниела Бобева, останаха блокирани в НС. Около всички входове на сградата има достатъчно протестиращи, за да не пропуснат политиците да излязат от блокадата. Мнозина от протестиращите все пак се разотидоха на работа, но преобладаващата част от гражданите заявиха, че няма да отстъпят от площад "Народно събрание". Всеки опит на депутати да се оттеглят беше освиркан и групи хора не пропускаха колите да се оттеглят. Протестиращите съчиниха и нов лозунг "Полицията с нас", защото полицаите не използват сила, дори в случаи на предизвикателни действия, а мирно възстановяват реда.

Малко преди 11 ч. пред парламента дойде и жандармерия с щитове и шлемове. Спецекипите влязоха зад прегражденията, за да предотвратят ескалиране на напрежението сред протестиращите срещу народното представителство. Полицията се прегрупира и се насочи към изходите на парламента, за да може да изведе депутатите от сградата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай