Парламентарна комисия прие новия изборен кодекс

Парламентарна комисия прие новия изборен кодекс | StandartNews.com

София. С гласовете на БСП, ДПС и Атака временната парламентарна комисия прие проекта за промените в Изборния кодекс.

Очаква се на първото заседание на парламента в сряда следващата седмица проектът да бъде разгледан и в пленарната зала.

Поправките, внесени от ГЕРБ през юни 2013 г., бяха отхвърлени с 3 гласа "за", 3 "против" и толкова въздържали се. Тогава от партията на Бойко Борисов настояваха за намаляване на прага за влизане в парламента на 3% и въвеждане на смесена система с 31 мажоритарни и 209 едномандатни избирателни района.

Манолова за пореден път изтъкна, че нов закон е необходим, защото така настоявали гражданите от февруарските протести миналата година. Позова се и на Венецианската комисия, според която е необходима нова структура на закона, така че да се избегнат излишните повторения в отделни текстове, и посочи, че ако поправките на ГЕРБ бъдат приети без промени в десетки други текстове, и ще доведат до пълен хаос на изборите. И отбеляза, че има позиция на обществения съвет към комисията за изцяло нов закон.

От ДПС изразиха критиките си към закона, внесен от левицата - настояха за пълното отпадане на уседналостта, подчертаха, че ще защитават агитацията на майчин език и ще подхождат с внимание към актуализирането на избирателните списъци.

Депутатите от Атака защитиха новия проект и заявиха, че ще настояват за въвеждане на задължително гласуване. Предложиха и въвеждането на видеокамери в тъмните стаички.

От ГЕРБ подчертаха, че проектът на БСП не решава проблемите, към които се цели, и че в по-голямата си част повтаря действащия закон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай