Паргов: Само варварите рушат паметници

По предложение на председателят на групата на БСП СОС почете жертвите от Втората световна война

Паргов: Само варварите рушат паметници | StandartNews.com
  • По предложение на председателят на групата на БСП СОС почете жертвите от Втората световна война

Само варварите рушат паметници – културни и исторически. Това заяви лидерът на БСП – София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов в декларация по повод предложението на кмета на район „Лозенец“ Константин Павлов за премахване Паметника на съветския воин - костница на загиналите в Отечествената война, преместването, незнайно къде, на тленните останки на загиналите бойци и командири от Съветската армия, преоформянето на "Моста на дружбата" и смяната на името на ул. "Граф Игнатиев".

Калоян Паргов предложи общинските съветници да почетат с минута мълчание жертвите от Втората световна война. Това предизвика бурен едночасов дебат по линията русофили - русофоби сред представителите на политическите групи в СОС. В крайна сметка предложението беше прието с 31 гласа "За", 1 "Против" и 7 „Въздържали се“.

В декларацията от името на групата на БСП Паргов посочи, че е цинично предложението на кмета на „Лозенец“ да се свързва с 9 май – датата, на която светът отбеляза 75 години от края на най-жестоката и кръвопролитна война в историята на човечеството. „Неоспорим исторически факт е, че победата над хитлерофашизма в Европа става възможна с първостепенната заслуга на Съветската армия“, каза той и припомни думите на Уинстън Чърчил, публикувани в Таймс на 9 май 1945 година: „Утре ние ще отдадем специална почит на уважение към нашите руски другари, чието умение на бойното поле се превърна в един от главните приноси за общата победа, ... на този ден западните народи с гордост ще изразят своята почит към непобедимия съюзник Русия, която жертвайки животи и претърпявайки материални разрушения пое върху себе си най-тежкото бреме от всички Обединени нации“.

Лидерът на столичните социалисти призова кмета на София и общинските съветници, които се чувстват културно и исторически свързани с Европа и изповядват европейските ценности, да дадат ясен и недвусмислен знак, че не приемат и отхвърлят категорично подобни прояви на аморалност, ксенофобия и екстремизъм, възкресяващ кафявата чума.

Калоян Паргов изтъкна, че зад подобни прояви стоят идеологически подбуди, създават напрежение и поставят разделителни линии между хората. Целта им е обслужването на дребни политически интереси, а не решаването на реални проблеми на гражданите.

Той припомни, че в Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Република България и Руската федерация и съвместната Декларация на президентите е регламентирано, че двете страни се задължават да приемат необходимите мерки за съхраняване и осъществяване на необходимите грижи за намиращите се на териториите им ценности, свързани с историята и културата на двете страни, в това число и военните паметници, както и осигуряване на свободен достъп до тях. „Подобно деяние ще бъде и грубо нарушение на международните норми, залегнали в Женевската конвенция, съгласно които всяка страна има право, независимо от каузата на войната, да има свои военни гробове и паметници на територията на друга страна. И тези военни погребения и паметници са неприкосновени“, допълни председателят на групата на БСП в СОС.

„Ето защо ние, общинските съветници от БСП, от свое име и от името на социалистите от „Лозенец“ и от цяла София, категорично се противопоставяме на предложението на Павлов Столична община да предприеме подобна поредица от абсурдни действия“, заяви Калоян Паргов и призовава кметът на София и Столичният общински съвет ясно да се разграничат.

„Само варварите рушат паметници – културни и исторически“, категоричен бе лидерът на БСП – София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай