Сряда,

Паргов: Димитър Благоев е пример за подражание

От: СТАНДАРТ -
Паргов: Димитър Благоев е пример за подражание
A
A
A

Тази година е знаменателна за нашата партия. Освен, че днес отбелязваме 165 години от рождението на Димитър Благоев, скоро ще честваме и 130-ата годишнина на делото на живота му – създаването на организираното социалистическо движение в България. Животът и сътвореното от него е пример за подражание и вдъхновение за поколения български комунисти, социалисти и социалдемократи. Това каза председателят на БСП - София Калоян Паргов по време на официалното честване на 165-ата годишнина от рождението на основателя на организираното социалистическо движение в България, което се проведе в къщата-музей на Дядото в Банкя.

„Образът, който изгражда Дядото е на последователна, безкомпромисна и праволинейна личност. Нека не забравяме, че Благоев е фигура с международно значение за развитието на социализма като теория и практика в края на 19-и и началото на 20 век“, изтъкна лидерът на столичните социалисти.

„Имаме пълното основание да се гордеем, че сме партията последовател и поддръжник на социалистическите идеи у нас и през 21 век. Наш дълг е, ако искаме да се наречем истински последователи на Благоев, да работим и да се борим за демокрация, която да гарантира социална справедливост, преодоляване на неравенствата и справяне с бедността“, заяви Паргов.

По думите му днес Българската социалистическа партия и левицата са изправени пред нови предизвикателства. „Да покажем и докажем, че не някой друг, а ние, през последните няколко мандата на Народното събрание, отстоявахме нуждата от промяна на модела на управление на страната. По правилата на системните партии – със законодателни инициативи и предложения, с активна работа в местните органи на управление – общинските съвети. Невярно и нечестно е някой, който е яхнал вълната на популизма, да дава оценки за стореното от нас досега“, каза Калоян Паргов.

„Да, на 4-ти април гражданите ни отредиха третото място на парламентарните избори. Това се случи и през 2001 година. Но нека си припомним къде са сега двата политически субекта, който тогава ни изпревариха в електоралните предпочитания – единият (НДСВ) е в политическото небитие, а другият (СДС) е незначителен придатък към отиващите си бивши управляващи от ГЕРБ“, отбеляза той.

Според него днес е важно да си припомним думите на Благоев, че „силата на партията зависи не само от количеството на нейните членове, а преди всичко от тяхната съзнателност и готовността им да работят, съгласно общоприетия план и общите решения на своята партия“.

„Длъжни сме да продължим делото, което е заченато преди 130 години от Благоев и неговите съратници на Бузлуджа. Да докажем, че нашите идеи, принципи и политики, които предлагаме са най-подходящи и най-адекватни на съвременните световни процеси и тенденции“, заяви Паргов. Той добави, че в условията на глобална здравна и икономическа криза нуждата от съпричастност, солидарност и взаимопомощ са без алтернатива.

„Все по-ясна стана необходимостта от силното присъствие на държавата в обществено-икономическите отношения. Борбата за по-добрия утрешен ден на България не е завършила, решаващата битка предстои на 11 юли“, посочи в Калоян Паргов.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички