Папазов бори сивия сектор с масови проверки

Папазов бори сивия сектор с масови проверки | StandartNews.com

София. Масови проверки от ИА „Автомобилна администрация" и КАТ са предприети от министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов. Това обяви той на пресконференция, на която даде отчета за дейността си за първите шест месеца.

По думите му цел на проверките е борба със сивия сектор в превозите.

Той уточни, че следващата седмица заедно с представители на Министерство на финансите и МВР ще има среща, на която разговорите с превозвачите се продължат. „Повечето въпроси не са за министерството, ние не можем сами да ги решим. Става въпрос за бюджетни средства, които трябва да се отлеят", подчерта министърът. По думите му, в министерството има 37,5 милиона лева, които да бъдат предоставени за компенсация на превозвачите, на лица в специфични нужди. Няма никаква възможност за ползване на горива от българските железни с по-различни стойности, защото БДЖ ползват горивата, които са на общите стойности. Предполагаме, че и от другите министерства ще бъде оказана помощ, каза още Папазов.

Фирмите обявиха стачна готовност за началото на февруари.

Задълженията на БДЖ през 2013 година са намалели с над 80 млн. лв., посочи още министърът, представяйки отчет за дейността на най-важните дружества в министерството за миналата година.

По думите на Папазов изработването на оздравителен план на БДЖ е било една от най-важните му задачи, още при встъпването му в длъжност. Папазов съобщи, че към края на май 2013 година БДЖ е имало 20 млн. лв. загуби, като общо задълженията са били 707 млн. лв. към различни кредитни институции. Намалели са и задълженията към НКЖИ - от 704 млн. лв. сега те са 624 млн. лв., отбеляза министърът. Той посочи, че намаляването на задълженията на БДЖ е постигнато, без да се получава помощ от държавния бюджет и от кредитни институции. За първи път БДЖ е изплатило над 66 млн. лв. задължения към кредитни институции, като е възстановен активният диалог с кредиторите, отбеляза министър Папазов.

Папазов посочи, че към 31 август 2013 г. БДЖ "Товарни превози" е изоставало с приходите си с повече от 13 млн. лв. и е превозило над 1 млн. тона товари по-малко, отколкото през същия период за предходната година. По думите на министъра от 1 септември, благодарение на взетите мерки, превозът на товари е увеличен с повече от 30 процента.

Връх в историята си по думите на министъра е отбелязало през миналата година пристанище "Варна" с обработването на 10 млн. и 800 хил. тона товари. В пристанището през годината са направени много инвестиции - за първи път е купена мобилна техника за обработка на товари, като общата инвестиция е над 16 млн. лв., посочи министърът. Той каза, че за пристанищата "Лом" и "Русе" годината също е приключила успешно.

"Информационно обслужване" през 2013 г. отбелязва печалба 1 млн. 340 хил.лв., а за НКЖИ - годината е приключила с 233 млн. лв. инвестиции, спрямо 220 млн. лв. през предходната година, каза още министър Данаил Папазов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай