Пълна промяна в АБВ след Великден

Пълна промяна в АБВ след Великден | StandartNews.com

Първанов търсел млади кадри в страната

Пълна промяна в АБВ очакват структурите на партията в страната след Великден. За края на април президентът (2002-2012) и идеолог на формацията Георги Първанов насрочи Националната конференция на своите. Точно на най-висшия форум на 26 април азбукарите най-вероятно ще преизберат Първанов за лидер. Но отсега местни функционери на АБВ обобщават, че ще има сериозни промени в ръководството на партията и в първите хора на формацията по места.

Първанов вече е дал да се разбере пред най-близките си, че ще заложи на младите остриета във формацията. Както вече стана ясно, идеологът на АБВ е показал с оставката си като председател жълт картон на заместниците си в партията Румен Петков и проф. Борислав Борисов. Двамата се ползват с висок авторитет сред съпартийците си.

Междувременно през последните дни структурите на АБВ в Пловдив, Бургас, Благоевград дадоха знак за разнобой по отношение кандидатите за предстоящите местни избори. Напрежението във формацията достигна своя връх, след като депутатите на АБВ смениха в последния момент общата позиция на партията и подкрепиха ратифицирането на договора по дълга. Първанов научил за гласуването буквално от медиите и на следващия ден хвърли в смут редиците на АБВ, като обяви, че подава оставка.

Междувременно във вторник от централата на партията разпространиха до медиите решение на Националния съвет на АБВ. В него се дава висока оценка на участието на представителите на АБВ в изпълнителната власт. Но "ще бъде принудена да преразгледа своята подкрепа и участие в управлението". До 1 месец Изпълнителният съвет на АБВ ще приеме критерии за оценка на работата на правителството, основани на предизборните ангажименти на партията и договореностите в Политическата декларация, се казва още в решението. НС на АБВ ще упълномощава Изпълнителния съвет да излъчи контактна група, която да проведе официални разговори с партньорите, на които да представи оценката за изпълнението на Политическата декларация и за механизмите за партньорска координация.

В решението се дава пълна подкрепа за представителите на АБВ в изпълнителната власт. И се отбелязва, че се "очаква от ПГ на АБВ да продължава да отстоява стриктно поетите пред избирателите ангажименти и политическите решения на партията".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай