Овчаров в атака. Посочи кой го е натопил за Магнитски

Той определи като "глупост" всичко написано като мотиви за включването му в списъка

Овчаров в атака. Посочи кой го е натопил за Магнитски | StandartNews.com

Списъкът със санкционирани по закона "Магнитски" трябваше да излезе днес, но заради Конгреса на БСП подрани. Това заяви единият от санкционираните - Румен Овчаров.

"Като слушам ентусиазма, с който министърът на вътрешните работи и този на правосъдието твърдят, че има сериозни данни, насочва кой е работил по събирането на анонимни сигнали. Това е българска сглобка със сериозно американско геостратегическо участие", заяви Овчаров пред Bulgaria ON AIR.

Той определи като "глупост" всичко написано като мотиви за включването му в списъка.

"Нямам пари в офшорки. Очевидно САЩ са решили, че моментът е дошъл да свършат с влиянието на Русия в Източна Европа. Енергетиката остана последният бастион, в който Русия имаше значимо участие, решиха да го приключат", убеден е Овчаров.

Изчисленията му показват, че загубите на страната ни от спираните но доставките на "Газпром" са за 1,2 млрд.  И добави, че тези пари отиват в чужди сметки. 

"Ние бедните евроатлантици ги даваме.  Печалбите на "Шел" са 40 млрд. долара за м.г., 200 млд. са печалбите на големите енергийни компании в САЩ. Фирмите за шистов газ имат над 150 млрд. положителен финансов поток, В същото време загубите на Европа по оценки на Bloomberg за миналата година са около 1 трилион", посочи бившият енергиен министър.

Според него договорът на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" е по настояване на САЩ.

"500 млн. за 10 години ще платим за този дето духа, с ултимативна нота, заповядвайки на българското правителство. Тази заповед дойде от американското посолство, аз съм я виждал, макар и отдалеч, тази нота", заяви Овчаров.

Коментира и сътресенията в БСП. Подчерта, че не е гласувал за изключването дори на Кирил Добрев. Определи случилото се на Конгреса като "мутренски изпълнения".

"Тези хора се бяха организирали да направя тежък преврат в партията. Конгресът реагира емоционално, да се сърдят на себе си", каза Овчаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай