Отровен Радан. Реди кабинет по Костов, нападна грозно Радев

Ето чия игра играе евродепутатът

Отровен Радан. Реди кабинет по Костов, нападна грозно Радев | StandartNews.com

Бившият лидер на ДСБ Радан Кънев, сега евродепутат от ЕНП, неочаквано изскочи от екрана на БНТ, за да пусне отровни стрели по крехките опити за съставяне на ширококоалиционен кабинет и да нападне грозно президента Румен Радев.

Кънев няколко пъти повтори, че отдавна вече мнението му не тежи в „Демократична България”. Затова всичко, които говори, трябва да се приема като негово лично мнение – на опитен политик и евродепутат. Тезите му обаче поразително съвпаднаха с изречените неотдавна от експремиера Иван Костов, който от 1997 г. е в ролята на политически инженер на дясното пространство.

За да се хареса на старите си съпартийци от ДСБ, Кънев първо нападна ГЕРБ, заявявайки, че  "и при Цецка Цачева, и при Цвета Караянчева, и при Вежди Рашидов председателят на парламента се казва Бойко Борисов”.

Тези партии, които допуснаха ГЕРБ да контролира председателското място в парламента, ще носят голяма отговорност, че в Банкя ще се решава как се ръководи българският парламент, коментира евродепутатът. Но веднага отвори врата пред ГЕРБ за участие в дясно правителство по модела „Костов” – един дърпа конците задкулисно, останалите безропотно гласуват.

Кънев разви тезата, че ГЕРБ са необходими на „Продължаваме промяната” и Демократична България за съставянето на правителство. Защото без хората на Борисов двете партии нямат мнозинство. Но без властови претенции, защото изолацията им не била свършила.

БСП не влиза в схемата на Кънев и на Костов, защото съюзът на социалистите с ДБ е идеологически неприемлив за десните избиратели и те вече го показаха в вота си на изборите.

Ухажвайки ГЕРБ, Кънев тутакси прокопа нов разделителен окоп. Важно е ГЕРБ да бъдат откъснати от ДПС, каза Кънев и обясни, че Движението трябвало да бъде държано далече от властта. Експертизата на ДПС обаче бе доказана и при избора на зам.-председател на НС в лицето на Йордан Цонев и при решението най-важната комисия в парламента – Бюджетната, да отиде при доц. Петър Чобанов, бивш финансов министър.

Точно по пропагандните правила на медийната машина на градската десница Радан Кънев мотивира позицията си срещу ДПС не с факти, а пришивайки партията към проруската позиция в парламента, изразявана от „Възраждане”.

ГЕРБ не смее да поеме отговорност да управлява с мнозинството, което свали кабинета "Петков". Не им се иска. Знаят, че това мнозинство не може да проведе успешно управление. Знаят, че поставяйки се в зависимост от руската 5-та колона в България, бързо лъсва, че прозападният евроатлантически образ може да е само фасада. Защото сме виждали много лица на ГЕРБ, каза Кънев. И на тази база манипулаторски очерта сравнително дълъг хоризонт на програмирано от Костов удобно правителство на ПП и ДБ.

Как България ще се управлява по отношение на външната политика в близките шест месеца, а може би и две-три години, е изключително важно. В момента от служебния кабинет се управлява трагично. Той ни поставя в опасна външно-политическа изолация в рамките на Съюза. Външният министър на Литва назова директно България и Румъния като проблем, подчерта Кънев. И даде още един аргумент за неговия образ на правителство: „Без солидно парламентарно мнозинство няма да се случат законопроектите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост.”. Най-големият проект в Плана е свързаният с бизнесмена Иво Прокопиев завод за батерии, безсмислеността на който бе многократно изтъквана от енергийните експерти на ДПС.

Евродепутатът грозно нападна и президента Румен Радев, обявявайки че държавният глава нарушавал разделението на властите и се месел в работата на парламента.  Той определи общуването на президента с народните представители като недопустимо от конституционна гледна точка.

Най-вероятната причина за жлъчта на Кънев са опитите на държавния глава да подпомогне по всякакъв начин сформирането на широка и стабилна управленска коалиция, която да преведе страната през тежката зима, която идва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай