Отлагат с година по-високите осигуровки

Отлагат с година по-високите осигуровки

Отлагат с година по-високите осигуровки | StandartNews.com

Военни и полицаи ще работят до 53 г., предвиждат промените на Калфин

Военни и полицаи ще работят до навършване на 53-годишна възраст. Това става ясно от проекта за изменение на Кодекса за социално осигуряване, публикуван на правителствения портал за обществени обсъждания strategy.bg. Поправката е направена в последния момент след интензивни преговори на вицепремиера Ивайло Калфин и финансовия министър Владислав Горанов с двете министерства - на отбраната и на вътрешните работи. Години наред ресорните министри отказваха да се въведе възраст за пенсиониране за униформените.

В момента единственото условие те да излязат в пенсия е да са навъртели общо 27 г. трудов стаж, от които 18 г. в системата. Така на практика някои служители с пагони получават това право още на 45-47-годишна възраст.
От догодина осигуровките на военни и полицаи ще се събират в специален фонд към НОИ, вместо да влизат в общия фонд "Пенсии". Създаването му се прави за по-голяма прозрачност на приходите и разходите в осигуряването.

Постепенното повишение на осигуровките за пенсия и безработица общо с 4.5% няма да започне още от 2016 г., както бе представено първоначално от вицепремиера Калфин. Първото увеличение на вноската за пенсия с 0.5 процентни пункта е от 1 януари 2017 г., а от 2018 г. с 0.2 процентни пункта ще се вдигне осигуровката за безработица. Със същата стъпка двете вноски ще растат през година, като последното увеличение ще е през 2028 г. В същото време в Кодекса за социално осигуряване се отменя предвиденото увеличаване на осигурителната вноска за универсален пенсионен фонд от 5 на 7% от 1 януари 2017 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай