Отхвърлиха данък "уикенд"

Отхвърлиха данък "уикенд" | StandartNews.com

Таванът на плащанията в брой става 10 000 лв., няма да има налог за селските градини

Данък "уикенд" за фирмените коли и имоти няма да се въвежда. Това решиха депутатите от бюджетната комисия към парламента, като приеха на второ четене промените в данъчните закони. Това означава, че няма да се декларират колите над 5000 лв. и имотите на фирмите, които се използват и за лични нужди. "Данъчните сами ще трябва да установяват дали собствениците на фирми нарушават закона или не, както е и в момента", коментира Велин Филипов от института на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС). Йордан Цонев (ДПС) обясни, че не одобрява въвеждането на данъка не защото не е необходим, а защото детайлите не са ясни. Според него през уикенда някои фирми работят и няма да е ясно дали тогава автомобилът се използва за лични или служебни цели. Росен Иванов от НАП даде пример, че ако гранична полиция засече някой със служебна кола, който е тръгнал за Турция и се вижда, че е със семейството си, значи използва колата за лично облагодетелстване.

Таванът на плащанията в брой да падне от 15 хил. на 10 хил. лв., реши още бюджетната комисия по предложение на Мартин Димитров и Петър Славов (Реформаторски блок). От кабинета бяха предложили прагът да бъде 5000 лв. Комисията реши да отхвърли и въвеждането на т.нар. данък градина. С него се предвиждаше собствениците на земеделски земи в границите на населените места да плащат имотен данък.

Да се отложат с близо 7 месеца, за 1 юли 2016 г., промените в Закона за автомобилните превози (ЗАП), които премахнаха възможността водачи на жълти коли да работят от името на регистриран превозвач, но за своя сметка, предлагат депутати от ГЕРБ, РБ, АБВ, ДПС и ПФ. Целта е да се даде време на над 11 хил. таксиметрови водачи да се регистрират като превозвачи, тъй като досега са били подадени само 250 заявления за това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай