От "Сократ" до Страсбург

От "Сократ" до Страсбург | StandartNews.com

Новият евродепутат обича да меси козунаци и да се разхожда из София през ваканциите

От образователната програма на ЕС "Сократ", изпълнявана преди години в малките общини на Родопите и Лудогорието, през министерствата на регионалното развитие и екологията - до Европейския парламент в Страсбург. Това накратко е пътят на министъра на екологията и бъдещ евродепутат Искра Михайлова.

Родена на 7 септември в София, израснала в семейство на интелектуалци. "Чувствам се щастлива", казва Михайлова. "Изпълнена съм с удовлетворение и благодаря на Бог за всичко, което ми е дадено - хубаво семейство, истински приятели, интересен живот и шанс за добра перспектива", добавя тя.

В живота на новия евродепутат нещата са се случвали като по план. "Аз съм зодия Дева, а Девите обичат да им е подредено, да става както са го планирали", коментира тя. От баща си Иван, журналист в някогашната агенция София прес, е наследила афинитета към чуждите езици, способността да не се поддава на манипулации и винаги да проверява информацията. Майка й Венета е била преподавател по физика. Тя я научила на

уважение към науката и традиционните християнски ценности

"От нея разбрах, че ако за нещо все още няма научно обяснение, това съвсем не означава, че то не съществува", коментира Искра Михайлова.

С тези семейни ценности тя заминава за Ленинград, където завършва Института по култура. С политика започва да се занимава в резултат от работата си по европейската програма за образование "Сократ". От края на 1996 до 1999 г. работи с местните власти, предимно в общини на ДПС. "Този опит постепенно събуди интерес към регионалната политика и към хората в тези общини", обяснява Михайлова. В резултат влиза в политиката и става зам.-министър на регионалното развитие. "Благодаря на всички кметове и експерти в общините, с които работих през онези години. Там никой не говореше за евроинтеграция, а за инфлация. И вместо да се чудят как да усвояват инвестиции, умуваха как да платят телефоните на училищата", спомня си тя. "Благодаря им, че не само вярваха, че България ще се присъедини към ЕС, но и подготвяха екипите си за това, което щеше да се случи след 10 години", допълва тя.
"Тръгвам към Европейския парламент с убеждението, че наистина можем да участваме активно в осъществяването на общата европейска политика. Ценя групата на Алианса на либералите и демократите за Европа, познавам много хора там и считам, че с тяхна помощ ще постигнем полезни и значими неща. Разделям се с тъга и благодарност към екипа на МОСВ, който положи усилия през тази една година, за да наваксаме огромното изоставане в изпълнението на европейските проекти.

В министерството работих с подготвени и всеотдайни хора

отчита Искра Михайлова. И добавя: "Иска ми се този, който ме замести, да не се уморява да защитава тезата, че екологията е възможност, а не ограничение".

Родена в София, новият евродепутат признава, че обича този град и се чувства прекрасно в него, колкото и да звучи парадоксално. Винаги, когато има възможност да почива, държи поне няколко дни да си остане в София - да се разходи по пазарите, по Ларгото, да мине по "Царя". Обожава Родопите, особено региона на Велинград и край яз. "Доспат". "Който не познава Родопите, не познава красотата на България", категорична е тя. "Дори по време на предизборната кампания ми се случваше сутрин, като дръпна пердетата да видя земния рай", възхищава се Михайлова.

Бъдещият евродепутат се чувства добре и в кухнята. "Приятно ми е да глезя близките си с тематични вечери - руски, европейски и други, в зависимост от настроението ни. Забавлявам се в кухнята - меся козунаци, пека питки, нали по празниците къщата трябва да ухае на нещо домашно", казва тя. И признава, че готви с удоволствие не само традиционни, но и екзотични ястия, на които е майстор.

Като човек от рок поколението харесва музиката на "Бийтълс", "Ролинг стоунс" и Крис де Бърг, но когато вечер иска да остане насаме със себе си, слуша класическа музика. Обича да чете както криминални романи, така и мемоарите на политици като Хенри Кисинджър и Уинстън Чърчил. Признава, че чете рядко поезия, но харесва стиховете на Анна Ахматова и Александър Блок.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай