От моряк до политик

От моряк до политик | StandartNews.com

Кандидатът на ГЕРБ за вицепрезидент е 40 години под пагон

От моряк до политик. Така може с две думи да се опише славната кариера на вицеадмирал Пламен Манушев. Именно него избра ГЕРБ за кандидат вицепрезидент. "Манушев напълно пасва в тандема с кандидат-президента Цецка Цачева", категорични са от партията на Бойко Борисов.

Професионалната кариера на вицеадмирала в армията е безукорна. Кандидатът за вицепрезидент на ГЕРБ е прекарал под пагон над 40, започвайки като курсант в морската Алма матер – Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров" във Варна и преминавайки през всички задължителни нива на военната йерархия, за да стигне до главнокомандващ Военноморските сили и заместник-началник на отбраната на България. Именно тогава той плаче за първи път в живота си. Заради трогателната раздяла с последната подводница „Слава". Разказвал е не веднъж, че за него животът на мъжете от екипажа е бил по-важен, затова не си и помислил да пусне подводницата отново в действие след сериозната й амортизация. Сълзите отново са се показвали в очите на вицеадмирала и когато извадили от вода миночистача „Добротич", който бил първият му кораб. В тази връзка Манушев винаги обича да казва: "Морякът се грижи по-добре за кораба, отколкото за къщата си.

Вицеадмирал Пламен Манушев е специализирал във Военноморската академия „Гречко" в Русия, както и във Флотския колеж на САЩ в Ню Порт. Две години е заемал длъжността военен аташе в българското посолство в Лондон, което му позволило да натрупа опит и в дипломатическата работа. Като командващ ВМС е посрещнал над 300 чужди плавателни съда в българска акватория за съвместни учения. След работата в армията Манушев е ръководил българска делегация в Парламентарната асамблея на НАТО и е бил член на работната комисия за връзките с Украйна. Като заместник-председател на комисията по външна политика на в парламента той е ръководил групата за приятелство на България с Пакистан. В Народното събрание често споменават името на Манушев когато се заговори за войнишки паметници, тъй като той е помогнал за възстановяването на много от тях. За него депутатите казват още, че е диалогичен и откровен патриот. Затова и първите му думи когато ГЕРБ го номинира за кандидат вицепрезидент бяха: "Ще работя в името на България, ще браня българския интерес и ще помогна на родината си с всичко, което мога".

Пламен Манушев е роден в Добруджа, точно там където едно време е учителствал Йордан Йовков. Вицеадмиралът има сестра и четирима братя. За него приятелите му казват, че е запален рибар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай