Понеделник,

От ДПС недоволни за спрени предавания на турски език

От: Администратор -
7676
От ДПС недоволни за спрени предавания на турски език
A
A
A

София. "ДПС възнамерява да предложи на Комисията по култура и медии в НС и да се сезира СЕМ и Комисията за регулиране на съобщенията за това, че на 31 декември БНР изключи предавателите на средни вълни в Шумен, Салманово, Разград, Кърджали, Дулово и Търговище", заяви на брифинг в парламента депутатът от ДПС Четин Казак.

На средни вълни се излъчват три пъти ежедневно (от 8 ч. до 8.30 ч., от 15 ч. до 16 ч. и от 20.30 ч. до 21 ч.) предавания на турски език - новини, фолклорна и културна програма, репортажи, посочи Четин Казак от ДПС. По думите му тази програма е тръгнала от 1945 г. пробно, а от 1947 г. редовно и е спирана еднократно по време на т.нар. възродителен процес - от 1984 г. до 1989 г.

ДПС са получили оплаквания от свои избиратели, че вече не могат да слушат свои любими предавания на майчин език. ДПС поиска Съветът за електронни медии (СЕМ), Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и парламентарната медийна комисия да предприемат необходимите действия и стъпки за възстановяване на достъпността на тези предавания.

Преди седмица турският вестник "Хюриет" под заглавие "Българското национално радио прекратява турската емисия" съобщи, позовавайки се на Анадолската агенция, че излъчването на средни вълни е било прекратено в пет области, без предварително да информира слушателите.

Абсолютна неистина е, че БНР е прекратило емисиите на турски език, коментира тогава пред БГНЕС генералният директор на БНР Радослав Янкулов. Той уточни, че в действителност е прекратено излъчването на средни вълни, тъй като става дума за остаряло оборудване. Но сигналът на УКВ си върви и няма никакво прекратяване.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички