От Острова: ЕС дълго покриваше корупцията у нас

Не е изключено в България да има още едни избори

От Острова: ЕС дълго покриваше корупцията у нас | StandartNews.com

Авторитетният британски всекидневник "Файненшъл таймс" излезе днес с редакционен материал по повод парламентарните избори в България, озаглавен "Промяната в България е повод за радост" и подзаглавие "ЕС твърде дълго толерираше корупцията в най-бедната си членка".

Но едно нещо изглежда ясно: консерваторът Бойко Борисов, който беше начело на балканската държава през по-голямата част от 12 години, няма да се върне на власт, се казва в статията.

Никоя от останалите партии не казва, че е готова да работи с неговата десноцентристка партия ГЕРБ, посочва вестникът и отбелязва, че дори и само заради това, българите и европейците имат повод да се радват.

Галопиращата корупция и злоупотребата с фондове на ЕС забавяха развитието на най-бедната държава в блока. Те пречеха на икономическото й развитие, както свидетелства увеличаващата се пропаст между нея и съседната й Румъния.

Докато на повърхността изглеждаше, че има смяна на властта между традиционните партии, твърде често те си поделяха плячката на властта. Не е чудно, че честите примери на политици, които се сговаряха помежду си, създадоха конспиративно мислене у мнозина българи, което обяснява, поне донякъде, защо страната има най-нисък брой ваксинирани срещу ковид в ЕС.

За срам на ЕС, през по-голямата част от управлението на Борисов Брюксел си затваряше очите за неправилното харчене на парите на данъкоплатците от ЕС, за злоупотребите на съдебната и прокурорската власт и за клиентелистките практики, които циментираха хватката върху властта на бившия охранител в нощен клуб, подчертава "Файненшъл таймс".

"Файненшъл таймс" отбелязва, че Борисов твърде дълго е съумявал да се измъква безнаказано, защото не е създавал проблеми на европейските си партньори. За разлика от полските и унгарските си колеги, той не влизаше в битки с Брюксел и не демонизираше малцинствата. Освен това запазваше добри отношение с Русия и Турция без да обслужва техните интереси.

Той беше педантично лоялен на десноцентристката Европейска народна партия и нейната водеща светлина - германската канцлерка Ангела Меркел. А с лоялността върви и политическата защита, обобщава "Файненшъл таймс".

Сега се пада на Слави Трифонов - фолк-рок певец и популярен водещ на късно телевизионно шоу, да се опита да сформира правителство. Забележително е, пише "Файненшъл таймс", че тази необичайна партия "Има такъв народ" не проведе кампания, няма политическа програма и почти никакви разпознаваеми имена. Трифонов отдавна използва телевизионното си шоу, за да ругае корумпирания елит, отбелязва вестникът.

Избирателите му дадоха персонален мандат, но малцина имат някаква представа какво ще прави той с него. Някои се чудят дали новият мъжага ще се различава особено от стария, се казва в статията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай