Остава ли Василев кандидат за премиер? Говори Гюров

Антикорупционното законодателство е едно от условията на ПП преговорите да продължат

Остава ли Василев кандидат за премиер? Говори Гюров | StandartNews.com

"Продължаваме Промяната" (ПП) не са обсъждали кандидат за премиер, а приемането на антикорупционния закон от правната комисия в сряда е бил добро начало за преговорите за кабинет. Така обобщи в кулоарите на парламента ситуацията около съставяне на правителство с третия мандат председателят на парламентарната група (ПГ) на ПП Андрей Гюров.

Гюров припомни, че антикорупционното законодателство е едно от условията на ПП преговорите да продължат и да се постигне някакъв успех в тях. Така че със сигурност това е едно добро начало и се увеличават шансовете за съставяне на кабинет, един добър знак, смята той. По думите му сега трябва да се види, след общественото обсъждане, как ще продължат дискусиите между двете четения. 

На въпрос дали Асен Василев остава номинация на ПП за премиер Гюров отговори, че на този етап не са обсъждали имена, но отбеляза, че вицепремиерът и министър на финансите в оставка е бил тяхната кандидатура при първия проучвателен мандат. След края на първия кръг разговори преминаваме в посока обсъждане на персонални позиции и име на премиер, подчерта Гюров, предаде БТА. 

С "Има такъв народ" вече сме водили преговори, работили сме заедно в коалицията, там, за съжаление, нивото на доверие не е високо, отговори той на журналистически въпрос. Това, което може да се направи оттук нататък, е да се разговаря на базата на конкретни принципи и задачи, според председателя на ПГ на ПП. 

Приемането на антикорупционния закон от правната комисия вчера за нас е ясен знак като първа крачка към съставянето на кабинет в 47-ото Народно събрание, коментира пред журналисти Ива Митева от "Има такъв народ" (ИТН). Тя добави, че групата им е направила своите бележки и опасения по отношение на законопроекта. Вчера го подкрепихме, защото смятаме, че антикорупционното законодателство се нуждае от дълбока промяна, обясни тя и добави, че в управленската програма като краен срок за приемането на закона е посочен септември, така че няма забавяне.

Митева заяви, че утре в пленарната зала ИТН ще подкрепят процедурните правила за избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, които са точка в дневния ред на пленарното заседание, след което се тръгва към избор на председател на антикорупционния орган. Депутатът обясни, че дали това ще е Бойко Рашков, или друг, е въпрос на конкретни предложения. Нека да кажем искаме ли публична процедура или не, обобщи Митева. На въпрос дали ИТН ще имат своя номинация тя отговори, че не би могла на този етап да каже, но името на Рашков също подлежи на обсъждане.

Аз съжалявам, че г-н Василев не успя да усвои своя мандат, бяхме готови за разговори и дори да го подкрепим, но той не направи никакви усилия в тази посока. Така Ива Митева отговори на въпрос как в ИТН биха приели евентуална повторна номинация на вицепремиера в оставка за премиер. От вчерашните разговори с "БСП за България" тя заяви, че е обнадеждена.

До толкова, доколкото зависи от нас, а и от разговорите с "БСП за България" и "Демократична България" виждам, че сме на едно мнение, че правителство е по-доброто решение в момента за всички нас - не заради това дали ще бъдем в парламента, а защото отчитаме всички последици, които ще следват от ситуацията, в която сме в България, посочи Митева. Загрижени сме и смятам, че трябва да излезем по някакъв начин от тази криза, добави тя. Смятаме, че всеки трябва да си е научил урока, отговори представителят на ИТН, попитана как ще изгладят отношенията си с ПП. Ако сега успеем да сформираме кабинет, той ще бъде много по-здрав и силен от първоначалния, убедена е Митева. 

Според Атанас Зафиров от "БСП за България" всичко върви по план. След като имаме някакви резултати, ще ви информираме своевременно, обеща той и добави, че винаги е бил оптимист.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай