Сряда,

Орешарски: Вървим по пътя на Гърция

От: Администратор -
2997
Орешарски: Вървим по пътя на Гърция
A
A
A

Вървим по пътя на Гърция. Дългът на България се натрупва много по-бързо, отколкото расте икономиката. И ако тенденцията се запази, това застрашава финансовия суверенитет на страната и попадането й в зависимист от кредиторите. Това вече сме наблюдавали в страни от южната периферия, в това число Гърция, както и в България в края на 80-те и в края на 90-те години.  Това обяви  бившият премиер Пламен Орешарски пред Нова телевизия. 

„За да се стопира дълговата спирала, има две мерки – спиране на взимане на нови кредити и ускоряване на икономическия растеж", разясни Орешарски.

По повод фалирането на Корпоративна търговска банка бившият министър-председател заяви: „Не знам дали е имало сценарий да бъде съборена КТБ". И допълни, че чете доклада на външните одитори от „Алекс партнърс" относно състоянието на банката преди началото на фалита.

„Първите сигнали за нередности дошли от кръга „Капитал". Една банка без здрав портфейл, е обречена", смята Орешарски.

„Фондът, след като изплати парите на гражданите, остана декапитализиран. И очевидно сега има нужда от средства. Бих посъветвал да се съберат вноски от банките, за да се попълни този фонд. Това ще ни даде сигурност при възникване на други подобри финансови кризи", прецени още той. 

Относно предложението за назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, Пламен Орешарски заяви: „Аз бях експертен министър-председател. А това беше политическо решение. Съжалявам, че мандатът беше кратък, за да се развият стъпките, които положихме за реформи. По време на моя мандат започна изграждането на ограда на ключови места по границата".


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com