Орешарски в Брюксел за разпределението в ЕП

Орешарски в Брюксел за разпределението в ЕП | StandartNews.com

Брюксел. Премиерът Пламен Орешарски днес ще се срещне в европейските дипломати в Брюксел в преговорите за разпределяне на най-високите постове в Евросъюза след европейските избори.

Първо ще бъде обсъждан въпросът кой да оглави следващата Европейска комисия - от досегашните лидери на политическите групи и досегашния председател на Европарламента Мартин Шулц. Той самият остава претендент за поста, но ще трябва първо да постави на дневен ред кандидатурата на Жан-Клод Юнкер, номиниран от победилата в изборите Европейска народна партия.

Разговорите ще продължат по-късно през деня на срещи на върха на ЕНП и Партията на европейските социалисти, където България ще бъде представена съответно от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, председателя на ПЕС Сергей Станишев и премиера Пламен Орешарски. Вечерта темата ще се обсъжда и от държавните и правителствените ръководители на 28-те в Европейския съвет. Оттам уверяват, че днес няма да се вземат решения и дори че няма да се говори за имена, а само за принципи. Ясно е обаче, че ще се търси компромис по пакетна сделка за 4-те топ-позиции в Евросъюза, които освен Еврокомисията, включват Европейския съвет, Европарламента и дипломатическата служба.

Преди всичко обаче премиерът ще проведе поредна среща с настоящия председател на Европейската комисия Жозе Барозу. Тя е поискана от българска страна и ще бъде посветена най-вече на енергетиката и проблемите около „Южен поток".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай