Орешарски: Трябва съд за Сарафово

Орешарски: Трябва съд за Сарафово | StandartNews.com

Премиерът в резиденцията на Нетаняху, съпругата му - в най-голямата израелска болница

Велислава Панова, наш пратеник

Израел. Съд за атентаторите в Сарафово поиска премиерът Пламен Орешарски пред близките на израелските жертви. "Надявам се разследването да приключи със съд за организаторите и извършителите му", заяви той по време на срещата си с роднините на загиналите в Израел.

"Има голям напредък в разследването, който не на последно място се дължи на израелските служби", допълни Орешарски. Опечалените благодариха на премиера, но поискаха България да не спира, "докато цялата организация Хизбула бъде обявена от ЕС за терористична". Сега само военното крило на организацията е в черния списък. Освен това роднините се оплакаха, че никой не им обяснил как е настъпила смъртта на техните близки, как са дошли терористите и какъв е ходът на разследването. "Органите в България са твърдо решени да приключат това разследване. Сега то тече и може би заради това не искат да обясняват", отговори Орешарски.

Днес той ще посети резиденцията на министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху. Това е огромна чест и се оказва за първи път на български премиер. Орешарски и съпругата му Елка са поканени на вечеря в резиденция Хакиря след официалните срещи и поклонението на Божи гроб. Те ще се срещнат и с Ерусалимския патриарх Теофил Трети. Като дар за него премиерът е подготвил уникална икона на цар Борис Покръстител, направена от Павел Митков. Авторът е известен в цял свят с произведенията си, а една негова творба зад океана струва над 50 000 евро. Съпругата на премиера - Елка, ще посети във вторник и най-известната кардиоклиника "Хасада".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай