Орешарски: Спряхме безотговорното използване на СРС

Орешарски: Спряхме безотговорното използване на СРС | StandartNews.com

София. Правителството е успяло да нормализира работата на всички служби в системата на сигурността и е прекратило безотговорното използване на специални разузнавателни средства. Това е една от констатациите в отчета на премиера Пламен Орешарски пред депутатите за изминалите 7 месеца управление.

Според него изминалия период е бил „един от най-трудните и динамичните в новата българска история", но управлението е успяло да стопира голяма част от негативните процеси и да стартира някои положителни.

Като основни успехи Орешарски отчете преустановяването на натиска върху бизнеса и разплащането на държавата с фирмите, спасяването на рисковите еврофондове, промяната в административните режими, както и намаляването на тока и промените в енергетиката.

„Преустановихме централизирания натиск върху бизнеса. Вече го няма страхът от целенасочените проверки на контролните органи, от селективното отношение. Промени се методиката на ценообразуване на електроенергията. Постигна се намаление два пъти, макар и със скромни размери. Предприеха се действия за ребалансиране на системата", каза Орешарски.

Премиерът определи като постижения и напредъка по „Южен поток" и евентуалното изграждане на седми блок на АЕЦ „Козлодуй".

Орешарски допълни, че не са се оправдали страховете от новия дълг, който правителството емитира и отново повтори, че той е необходим, за да се изплатят предишните дългове.

„Очаквам сега всеки, който се включи в летния хор с нелепи обвинения, да намери сили да се извини, че излъга хората. Разбира се ако има морал – една толкова афишрана категория", коментира министър-председателят.

Той похвали и действията на полицията по време на протестите, провеждащи се всеки ден от 14 май насам.

„Полицията демонстрира висок професионален стил на работа, като успя през изминалите месеци да балансира между опазването на обществения ред от едната страна, и спазването на правата на гражданите от друга", каза Пламен Орешарски.

Премиерът благодари на депутатите за подкрепата към правителството, включително и на ГЕРБ за конструктивните критики. Народните представители от партията на Бойко Борисов обаче не бяха в залата, за да изслушат отчета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай