Орешарски ще реже в администрацията

Без бизнес няма пари за социални дейности, напомни кандидат – премиерът

Орешарски ще реже в администрацията | StandartNews.com

София. Кандидатът за премиер Пламен Орешарски планира орязване на администрацията, реформи в МВР и здравеопазването.

Това са дългосрочните приоритети на кандидата за премиер на левицата, а сред по-краткосрочните са съживяването на бизнеса, проверка на държавните регулатори и мерки за насърчаване на стопанската инициатива. Предвижда и актуализация на някои социални добавки наесен, но по думите му не може да се провежда социална политика при слаба икономика.

Проектоправителството му ще е готово най-късно в понеделник.

Желанието на БСП за преразглеждане на забраната за пушене оставя на парламента, но той смята, че трябва по-компромисен вариант. АЕЦ „Белене" според Орешарски трябва да бъде преразгледан, защото проектът е икономически остарял.

Реформи

„Най-важна е реформата на администрацията и значителното й редуциране, на МВР – това е едно министерство, което само козметично е реформирано през годините, в здравеопазването", каза Орешарски пред тв7.

По думите му в образованието и пенсионната система също трябват промени, но не кардинални, защото там реформите отнемат много години.

Раздвижването в бизнеса е приоритет

„Една цел може да се постигне и с по-леви, и по-десни инструменти, но е важен прагматичният подход, независимо как ги квалифицират. Опитът да се движи само в едната крайност не е особено успешен", обясни Орешарски посоката си в икономическата политика. „Първата стъпка е държавата да не пречи", каза той.

„Трябва да обърнем икономическите нагласи, защото съм убеден, че без да почнем да работим в бизнес сферата, много трудно ще направим промени в други сфери. Много разчитам, че с набора от мерки, които да освободят стопанската предприемчивост, да постигнем напредък и за малкия и средния бизнес, не пренебрегвам и големия", добави той.

Проверка на монополи и регулатори

Сред първите задачи е и проверката на регулаторите, защото по думите на Орешарски именно те допускат неоправдани практики при естествените монополи. „В много конкурентни сектори се оформиха и изкуствени монополи, което деформира ценообразуването и т.н", допълни той.

АЕЦ "Белене" - само след оценка

Според Орешарски темата за АЕЦ „Белене" се е политизирала. „Белене е икономически проект, всеки икономически проект има условия за ефективност, прогнози. Нуждаем се от актуализиране на проекта - дали търсенето е същото... и ако условията са на лице не виждам предпоставка да не се реализира", каза още бившият финансов министър.

Повдигнатият далеч преди изборите от БСП въпрос за забраната за пушенето според кандидат – премиера няма „чак такава значимост", но според него това е работа на парламента. „Мисля че има нагласа да се преразгледа без кардинални решения, да се намери балансирано решение", каза още Орешарски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай