Орешарски: Ще продължи финансовата децентрализация

Орешарски: Ще продължи финансовата децентрализация | StandartNews.com

Кърджали. "Още в бюджет 2014 г. има сигнали за вниманието, което отделяме на местната власт. Ще продължи изграждането на пътната карта за това накъде ще върви децентрализацията в следващите периоди, за да се оптимизират по-добре функциите на централната и на местните власти". Това каза в Кърджали премиерът Пламен Орешарски след срещата си с областния управител Бисер Николов и кметовете на общини. Министър-председателят увери градоначалниците, че взаимоотношенията между централната и местната власт и фискалната децентрализация ще бъде приоритет през следващата година на мандата с убедеността, че по този начин общините ще мотат по-добре да идентифицират проблемите на хората.

По време на дискусията бяха обсъдени различни проблеми, общи за цялата област и конкретни на отделните населени места като доизграждане на Регионалното депо за битови отпадъци, финансиране на общинските болници, строителство на пътната инфраструктура състоянието на за аграрния сектор.

„Надаваме се, че 70% от поставените проблеми ще бъдат изпълнени от правителството", коментира областният управител Бисер Николов. По думите му дискутирани са още въпросите за изграждане на околовръстния път на Кърджали и промишлена „Зона Юг", за която има идеен проект.

„Нашето най-голямо искане бе да се възстанови баланса между отделните региони и общини. На подкрепата на правителството отвръщаме с подкрепа", коментира кметът на Кърджали Хасан Азис. Той изрази мнението на колегите си, че очакват спрените проекти при предишното управление да намерят своето продължение през следващите години особено този, отнасящ се за изграждане на Регионалното депо за битови отпадъци, което вече се превръща в сериозен екологичен проблем за областта.

Премиерът не пожела да коментира въпроси, свързани със скандалите около вече бившия зам.-председател на НС и на ДПС Христо Бисеров по отношение на влиянието му върху енергетиката и евентуалната му връзка с проекта "Южен поток".

Пламен Орешарски и министрите имаха почти двучасова среща с областния управител на Кърджали Бисер Николов и кметовете на седемте общини. На нея бяха обсъдени проблеми, свързани с решаването на важни въпроси като доизграждането на Регионалното депо за битови отпадъци, строителството на околовръстния път на Кърджали и промишлена зона Юг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай