Орешарски с трета програма за управление

Министрите на плажа само за пет дни, наредил премиерът

Орешарски с трета програма за управление | StandartNews.com

София. Кабинетът няма да почива това лято, ще актуализира програмата си за управление и ще пише подробен план за развитие на държавата до края на тази година. Това стана ясно от думите на премиера Пламен Орешарски по време на представянето на актуализираната програма за управление пред заседанието на Националния съвет на БСП. В рамките на няколко дни ще бъде изготвен и детайлен план за мерките, които правителството ще предприеме до края на тази година, уточни Орешарски.

Запознати припомниха, че Орешарски вече представи такъв подробен план преди около 20 дни и част от точките по него вече са отметнати като решени. Заради напрегнатата ситуация министър-председателят е разпоредил на правителството да се работи на пълни обороти, а министрите ще имат право само на 5 дни отпуска, уточниха високопоставени източници от кабинета.

Премиерът декларира, че следващата седмица пълното съдържание на програмата му ще бъде представена от самия него и пред депутатите в народното събрание. Орешарски наблегна на първите мерки на кабинета относно ценообразуването на електроенергията, майчинските от 1 до 2 години, които от 1 юли станаха от 240 на 310 лева, вдигането на целевите помощи за първокласници и новите 60 000 българи, които ще получат енергийна помощ. Вече е въведен периодичен обмен на информация между Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и Агенцията по заетостта, където експерти следят младежите, които не учат и не работят. По програма "Старт на кариерата" има възможност за включване на допълнително младежи до 29 години и е осигурено финансирането на наемането на работа на 1200 младежи за период от 9 чесеца. Орешарски отбеляза и мерките на кабинета за по-лесен достъп на малките и средни фирми до търговете чрез подготвени изменения в Закона за обществените поръчки, както и новата електронна услуга от НАП за автоматично предоставяне на информация на лицата при промени в данъчно-осигурителната им сметка.

Премиерът заяви, че ежеседмично се следят и средствата по европейските фондове, за да не се забавят проектите и усвояването на парите. Само за месец юли е възстановено ДДС в размер на 544 милиона лева, подчерта Орешарски. В близките месеци правителството ще работи върху антимонополно и антитръстово законодателство, ще премахне изкуствените монополи и нелоялните практики по веригата, обяви още премиерът. В най-скоро време ще бъдат намалени и броят на разрешителните режими с цел улесняване на бизнеса и ограничаването на корупцията.

В актуализираната програма на кабинета е записано изрично ограничаването на участието на офшорни компании в обществените поръчки, приватизацията, концесиите и други области, свързани с разходване на публичните средства. Правителството ще настоява за промени в Закона за кредитните институции и Закона за потребителския кредит, за да се прекрати възможността за едностранна и произволна промяна на лихвата от банките-кредитори. Орешарски настоява и за изграждане на извънсъдебни механизми за решаване на казуси на свръхзадлъжнели домакинства към банките.

В програмата на Орешарски специално място има и проектът "Белене", където е записано, че "при потвърждаване на технико-икономическите характеристики на проекта "Белене" и прогнозите за електропотреблението в региона и България" ще се стигне до рестартиране на проекта за АЕЦ. Правителството ще води и преговори с "Росатом", е записано изрично в документа. Премиерът натърти на мерките за намаляване на различията между отделните региони на страната. По думите му за периода 2014-2020 година ще бъдат приети регионални планове за развитие с цел намаляване на дисбалансите между отделните общини в страната. В близките месеци ще бъде разработена и пилотна програма за изоставащите райони в Северозападна България.

До края на своя мандат кабинетът се ангажира и с увеличаване на минималната работна заплата до 450 лева, както бе разписано в предизборната програма на БСП. Ще бъде въведено и семейното подоходно облагане. От следващата година пенсиите ще бъдат осъвременени с швейцарското правило и ще бъде установено съотношение 1:10 между минималния и максималния осигурителен доход. Месечната добавка за деца с трайни увреждания да стане 70% от минималната работна заплата, предвиждат още мерките на кабинета "Орешарски".

Правителството ще забрани нови строителства или ремонти, ако за тях няма проекти, които да отговарят на изискванията за достъпна среда за инвалиди. Пак в рамките на управленския мандат се предвижда увеличаване на броя на завършилите висше образование с 4% годишно. Таксата за джипи за пенсионери да стане 1 лев, а в училищата, детските градини и яслите да бъдат върнати лекарите, предвижда още програмата за управление.

По време на представяването на управленската програма на "Позитано" 20 присъстваха и голяма част от министрите. Петър Чобанов, д-р Таня Андреева, Петър Стоянович, Цветлин Йовчев, както и техни зам.-министри.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай