Орешарски: Референдумът в Крим е незаконосъобразен

Орешарски: Референдумът в Крим е незаконосъобразен | StandartNews.com

София. Предстоящият референдум в Крим е незаконосъобразен, дори от политическа гледна точка. Това заяви премиерът Пламен Орешарски по време на среща с представители на граждански и неправителствени организации. Той допълни, че кабинетът следи ситуацията в Украйна.

 

"Има много допуснати грешки при стабилизирането на ситуацията в Украйна. В последните месеци, от всички участващи страни, имаше допуснати такива. Българската позиция за украинската криза е - подкрепа посредством дипломатически средства, които касаят и българското общество, което е едно от най-големите малцинства в Украйна – над 250 000 души", каза още той. И уточни, че в тази връзка външният министър Кристиан Вигенин е бил на посещение в Украйна.

 

"Ние защитаваме запазване на териториалната цялост на страната. Има договор, подписан от повечето Велики сили, според който Украйна предоставя ядрения си арсенал, в замяна на териториалната си цялост. Отправяме призив към украинските власти, новите, да водят политика за неескалиране на напрежението, интеграция на гражданите, без значение от тяхната националност и вероизповедание", допълни министър-председателят.

 

На всяко заседание на Министерски съвет, непрекъснато получаваме информация за актуалното състояние, както и на нашите партньори от ЕК. Към настоящия момент нямаме оптимистични новини и се страхуваме, че на 20 - 21 март на срещата на върха една от най-важните точки ще е обсъждане реакцията на ЕК към развиващото се в Украйна, както и референдума в Крим,обясни Орешарски. "България потенциално е между страните-членки на ЕС, които биха претърпели най-големи икономически щети, ако се проведе следващ етап на икономически санкции", бе категоричен той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай