Орешарски: Растежът може да мине 2%

Орешарски: Растежът може да мине 2% | StandartNews.com

Нищо не се е променило преди ликвидния натиск и към настоящия момент българската банкова система е сред най-добре капитализираните и с най-добра ликвидност сред всички банки във всички страни от ЕС. Това заяви в интервю за Блумбърг премиерът Пламен Орешарски.

"Свидетели бяхме в миналите седмици на психологически натиск над две от банките. Сега ситуацията е напълно овладяна, в резултат най-вече на добрата координация с БНБ. Благодарни сме на много навременната реакция на ЕК, която одобри нашия инструментариум за подкрепа на банките и го оповести публично. Мисля, че това също допринесе за успокояване на хората", добави той. Според премиера самият факт, че ликвидният буфер на Министерство на финансите не е изразходван, показва, че сме били свидетели на своеобразен стрес тест, какъвто методично правеха всички европейски банки през изминалите няколко години. "След този реален стрес тест видяхме, че банковата ни система може да се справи дори със собствените си ликвидни ресурси", заяви Орешарски.

На въпрос на Блумбърг дали ще има нужда от актуализация на бюджета след извършения извънреден аукцион от 1,2 млрд, премиерът бе категоричен, че ако всичко върви нормално, този извънреден аукцион ще излезе в падеж преди края на годината и ще бъдат погасени ценните книжа, които бяха емитирани. Според него, няма предпоставки политическата ситуация в България да се отрази на икономическия растеж. До май всички макроикономически данни бяха възходящи, очакваме с интерес данните за юни и юли. Премиерът Орешарски очаква да има някакви колебания, но не драматични, които да обърнат тенденцията. "Има всички предпоставки да се реализира прогнозата от малко над 2% за 2014", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай