Орешарски: Работя за една по-добра държава

Тютюнопроизводството е един от важните сектори

Орешарски: Работя за една по-добра държава | StandartNews.com

София. "Работя за интересите на всички граждани, за една по-добра държава като съм с ясното съзнание, че управляващите никога нямат пълна подкрепа, но това не пречи да се работи за пълното благо". Това заяви премиерът Пламен Орешарски пред Нова телевизия.

Той допълни, че никога не е гледал по друг начин на "хората, които не одобряват кабинета, освен като към хора, които не са съгласни с нещо". Не съм ги възприемал като крайни опоненти или врагове, поясни той

По думите му в рамките на управлението на кабинета са направени доста неща: "върнато е цялото ДДС и от тази година излизат на чисто, салдото е най-добро от 2008-ма насам, изплатили голяма част от старите задължения, подобрили нормативната рамка направили редица предложения в Народното събрание.

С усмивка той призна, че страхът го няма и че вече позабравихме израза "абе, това не е за по телефона". По думите му в доста сектори са необходими реформи, но не в смисъла от 90-те години – да започнат отначало.

Тютюнопроизводството е един от важните сектори. Минимална изкупна цена не е нормално да има, коментира премиерът. Не съм специалист по аграрни финанси, каза премиерът и даде предложение: Най-добрият механизъм е кооперациите на производителите да разговарят с големите изкупвачи и да разговарят от равни позиции. Пазарната конюнктура е чувствителна. Има периоди, цените са по-високи, и други, в които са по-ниски, и тогава отделните производители остават незащитени, коментира още премиерът.

Няма перфектно работещи системи, но за решения, които не са в интерес на обществото, нямам спомен, каза още Пламен Орешарски.

"Белене" е в арбитраж и аз не бих коментирал нищо по тази тема. Не е препоръчително за интересите на българските граждани да разсъждаваме публично по тази тема. Нека ни издържи търпението и ще говорим, но в арбитраж – не, категоричен бе Орешарски. Аз нямам заслуги за спирането на "Белене", добави той.

Относно скандалите за прозрачността на правителството Орешарски поясни: Всеки, който отваря тема за прозрачността рискува да загуби от този дебат, включително и Георги Първанов. За седем месеца няма решение по тема, което да е взето другаде освен в Министерски съвет, каза още премиерът по повод твърденията на президента Първанов, че решенията в социалистическата партия се вземат другаде.

Нито един министър не ми е наложен, категоричен бе той.

Пламен Орешарски отказа да коментира неразбирателствата в БСП и ги окачестви само и единствено като вътрешнопартиен въпрос. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай