Орешарски посети манастира „Св. Великомъченик Георги-Зограф“ на Гергьовден

Орешарски посети манастира „Св. Великомъченик Георги-Зограф“ на Гергьовден | StandartNews.com

Атон. За мен е чест на такъв голям празник като днешния да бъда тук, в Светата обител, заяви министър-председателят Пламен Орешарски, който днес посети манастира „Св. Великомъченик Георги-Зограф" в Света гора по повод храмовия празник. Това заяви премиерът Пламен Орешарски, който посети манастира „Св. Великомъченик Георги-Зограф". Това съобщиха от пресцентъра на правителството.

Тази сутрин премиерът участва в литургията по повод храмовия празник, след което епитроп отец Висарион го запозна с историята на шестте чудотворни икони, които се намират в двете църкви на манастира.

Министър-председателят Орешарски разгледа библиотеката на манастира, като специално му беше показана и „История славянобългарска". Премиерът остана изключително възхитен от ръкописите в манастира. Той разгледа и мястото, където се планира откриването на музей, в който да бъдат изложени близо 1300 експоната, открити в района.

Премиерът посети Южното крило на манастира, подлежащо на реставрация, за което българската държава е отпуснала 200 000 лева. По отношение на Банското крило на манастира държавата се ангажира с подкрепа при изработването на проект за реставрация, а за самата реставрация ще се кандидатства по европейски програми.
По време на тържествения обяд министър-председателят приветства игумена и монасите за празника и им благодари за грижите, които полагат за манастира. Премиерът отбеляза, че както в миналото, така и занапред държавата ще помага не само на манастира, но и на неговите монаси като пазители на християнската вяра. Министър-председателят изтъкна, че през вековете именно вярата ни е помагала да преодоляваме тежките изпитания и е помогнала на българите да се съхранят като нация, съобщиха още от пресцентъра на правителството.

Преди да отпътува обратно за София, премиерът разгледа избата на манастира и се запозна с начина на производство на вино там. За храмовия празник в Атон беше и министърът на културата Петър Стоянович.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай