Орешарски похвали министрите

Поздрави Адемов и Стойнев за първите задачи през новата година

Орешарски похвали министрите | StandartNews.com

София. Похвали на първото за 2014-а година заседание на кабинета получиха министрите. Премиерът Пламен Орешарски поздрави социалният министър Хасан Адемов за добрата структура на инспекцията по труда. С реорганизацията на работата там вече има повече инспектори, а не администрация зад бюро.

На първото заседание за тази година правителството прие новия устройствен план на Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда". С него в специализираната администрация на ведомството се създава Главна дирекция "Инспектиране на труда" с 28 териториални звена, които ще осъществяват контролните функциите на Агенцията във всички области на страната.

След Адемов и икономическият министър Драгомир Стойнев получи поздравления за добрата работа на българския представител в Световната търговска огранизация. На заседанието правителството одобри резултатите от участието на делегацията на България в двете заседания на Съвета на Европейския съюз - "Външни работи и Търговия", проведено в Бали, както и "Транспорт, телекомуникации и енергетика" в Брюксел. Първият съвет заседава в рамките на IX министерска конференция на Световната търговска организация, където страната ни е била добре представена. Най-значимият резултат в пакета е постигането на договореност по текста на споразумение за улесняване на търговията. В резултат на нея се очакват икономически ползи за световната търговия в размер на 1 трилион щатски долара, а също улесняване и значително ускоряване на митническите процедури при износ и внос на стоки.

Останалите министри също са били поздравени от премиера, който им пожелал на първото заседание за 2014 г. здраве и успехи.

Вдигнаха минималната заплата на чиновниците

Минималната заплата на държавните служители вече ще е 360 лв. Това реши кабинетът на първото за годината си заседание в сряда. Досега минималната сума, на която се разписваха държавните служители, беше 335 лв. Правителството одобри промените в Наредбата за месечните възнаграждения на служителите в държавната администрация заради увеличението на минималната работна заплата от 310 лв. на 340 лв. от първи януари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай