Орешарски: По-добре да няма разцепление в БСП

Няма връщане на прогресивния данък

Орешарски: По-добре да няма разцепление в БСП | StandartNews.com

София. "По-добре би било да няма разцепление в БСП". Това заяви на брифинг в парламента министър-председателят Пламен Орешарски в отговор на въпрос дали разделение в БСП ще повлияе по някакъв начин на правителството. „Ще се въздържа от големи политически дебати. Струва ми се, че нямам достатъчно компетентност по този въпрос, това си е вътрешнопартиен въпрос. Все пак ще кажа, че по-добре би било да няма разцепление", обясни Орешарски.

Обнадеждаваща е ситуацията в ръста на експорта на енергия. „В програмата нямам връщане на прогресивния данък. Ще се стремя да направя всичко, което е записано в програмата. Всичко, което не пише, е обект на дискусии", заяви Орешарски.

„Пресмятано е на какво равнище намаление на тока няма да доведе до декапитализация на цялата система. Бях информиран, че на ЕРП-тата са намалени нормативно признатите загуби до равнища, които са сравними със страните от региона. Това е доста рационален подход, вместо открояващо се по-високи на фона на региона", каза Орешарски.

Близо половината европейски страни са въвели различни аналогични такси или инструменти със сходен ефект на тези такси. Това бе коментарът на Орешарски по повод таксата върху ВЕИ, заради която президентът Росен Плевнелиев сезира Конституционния съд. „В някои страни има директно намаляване на цени, по които се изкупува, като в повечето случаи е повече от 20 на сто. Ако тази такса бъде отменена, ще помислим за друг инструмент – еквивалентен, който да постигне същия траен ефект", коментира още Орешарски.

Увеличението на капитала от Български енергиен холдинг (БЕХ) на проекта на „Южен поток" със 192 милиона лева по никакъв начин не засяга държавния бюджет. Това каза министър-председателят като отговор на въпрос на Делян Добрев за проекта „Южен поток" в блиц контрола в парламента.

Освен сключеното междуправителствено споразумение между България и Руската федерация, има такива и с всички страни, през чиято територия предстои да мине газопроводът, уточни Орешарски. „Въпрос на стар спор между ЕК и Руската федерация е съответствието с третия либерален пакет", добави той.

Парите, които Руската страна отпуска като заем ще са обект на изплащане от транзитните такси по газопровода, увери Орешарски. „Ще ги връща бизнесът на Южен поток, който няма да засегне българските енергийни дружества. Проектът остава собственост за българската страна", добави премиерът. Ако има някакви нарушения, ще бъдат отстранявани своевременно, побърза да отбележи той.

„За първите шест месеца през 2013 г. спрямо 2012 г. свиването е почти двойно, като тенденцията се запазва и към септември. Тенденцията ще запази своята инертност още известно време. за да се вземе решение за инвестиция, трябва да се одобри средата, видовете рискове. Поне шест месеца – една година е инерционният лак, след който можем да очакваме, че смяната на икономическата обстановка и бизнес климата е намерила израз и в инвестиционната картина". Така Пламен Орешарски отговори на питане за динамиката на чуждите и частните инвестиции в България и по какъв начин ще се стимулират инвестициите в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай