Орешарски: Опозицията внася вотове за успешни политики

Орешарски: Опозицията внася вотове за успешни политики  | StandartNews.com

Именно енергетиката бе секторът, който свали правителството на Борисов, заяви министър Стойнев

Ловеч. "Бих искал да напомня, че от досегашните вотове опозицията проявява интересния подход да внася вот за сравнително успешни политики". Така Пламен Орешарски коментира внасянето на поредния вот на недоверие от ГЕРБ към кабинета.

По думите му заявеното намерение и сега не прави изключение.

"Енергетиката действително е сектор с много рискове. Това е резултат от последните няколко години - години с доста небалансирани решения", обоснова се министър-председателят.

Според него обаче в момента позитивните тенденции са налице и въпреки че секторът бил далеч от състояние на балансирана политика, в програмата на правителството е заложено именно ребалансиране на цялата система.

"Все пак да не забравяме, че именно сектор енергетика бе секторът, който свали правителството на Бойко Борисов. Спомняте си, че именно тогава народът изгони това правителството", заяви икономическият министър Драгомир Стойнев.

Той припомни, че преди около два месеца международната кредитна агенция "Фич" е дала позитивна оценка на предприетите стъпки от страна на правителството в сектор енергетика.

"Ще се радвам да чуя и политиките, които опозицията ще предостави на нашето внимание и желанието ми е да постигнем национален консенсус в парламента", каза Стойнев.

Кабинетът проведе изнесено заседание в Ловеч в събота, на което бяха приети изискванията за безопасна експлоатация на подводни газопроводи. Във връзка с проекта Южен Поток премиерът Орешарски обясни, че до известна степен правителството е наваксало изоставането, което е заварило в средата на миналата година.

"Изоставане, което бе подчертано и от страна на партньорите-инициатори и осъществяващи този проект. Ще припомня само, че те са движещата страна на проекта, а не ние. Така че всичко, което зависи от нас, сме го направили и продължаваме преговори за постигне на добри, а не каквито и да е условия за българската страна", категоричен бе министър-председателят.

Енергийният министър също обясни, че газопроводът Южен Поток е на Европа, а не на България.

"Ако опозицията си бе свършила работата през тези три години и половина, може би отдавна трябваше да бъде построен", обясни още Стойнев.

След изнесеното заседание премиерът и министрите му проведоха срещи с местния бизнес и с кметовете от региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай