Орешарски обявява министрите и структурата на кабинета

Орешарски обявява министрите и структурата на кабинета | StandartNews.com

София. Номинираният за премиер Пламен Орешарски ще обяви днес имената на министрите в програмното правителство и структурата на кабинета. Преди това той ще проведе консултации с парламентарни и извънпарламентарни партии и движения.

Преди обяд в парламента Орешарски ще разговаря с експерти от Атака, България на гражданите, ВМРО и Глас народен. Депутатът от Атака Явор Нотев обяви в радио интервю, че партията ще реше дали ще подкрепи правителството, след като се запознае с програмата и бъдещите министри.

Междувременно директорът на столичната болница "Шейново" д-р Таня Андреева потвърди в интервю за бТВ, че ще поеме здравното министерство. Тя влезе в парламента от гражданската квота на Коалиция за България.
Другите имена, които се спрягат за министри в кабинета на Пламен Орешарски: дългогодишният заместник финансов министър и експерт по бюджетиране Кирил Ананиев да стане финансист номер едно, Кристиян Вигенин - външен министър, за икономически министър се спрягат имената на Петър Кънев и на Петър Чобанов - и двамата от гражданската квота на БСП, Явор Куюмджиев се спряга за енергиен министър, макар че вътре в БСП има възражения, Ангел Найденов и Атанас Мерджанов пък са обсъжданите имена за Министерството на отбраната. Макар че ДПС не иска квоти, все пак името на Камен Костадинов се върти в рулетката от имена за министър на транспорта.

Кои са в списъка на Орешарски се очаква да бъде обявено в ранния следобед след заседание на Изпълнителното бюро на БСП. По-късно кандидатът за премиер ще информира Националния съвет на БСП. Като структурни промени за сега се очаква да бъдат възстановени някои от агенциите, като тези по туризма, по храните, по младежта и спорта.

Най-вероятно правителството ще бъде гласувано в Народното събрание утре. Председателят на парламента Михаил Миков вече обяви, че е готов да свика извънредно заседание на Народното събрание във вторник, на което да бъде гласувано новото правителство с премиер Пламен Орешарски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай