Орешарски обеща рамо на украинците

Орешарски обеща рамо на украинците | StandartNews.com

София. България приветства подписаното споразумение между президента Виктор Янукович и лидерите на украинската опозиция за излизане от политическата криза. Това обяви българският премиер Пламен Орешарски в петък. Според него така се отваря пътят към политическия диалог в Украйна.

 

"България категорично осъжда актовете на насилие в Киев, довели до десетки човешки жертви и множество ранени", смята министър-председателят. "Никакви обстоятелства не могат да оправдаят репресиите и насилието", допълва той. Орешарски е категоричен, че "украинският народ може да разчита на последователната подкрепа на България за осъществяване на процеса на реформи, които да осигурят стабилно и демократично бъдеще за страната".

 

В петък стана ясно, че вицепремиерът Цветлин Йовчев е свикал спецслужбите заради кризата в Украйна. На нея е обсъдена ситуацията и евентуалните рискове и заплахи за България. В министерствата на вътрешните и на външните работи, както и в специалните служби, са създадени щабове за бърза реакция. Външно министерство призова българските журналисти, които се намират или възнамеряват да пътуват до Украйна, за да отразяват събитията там, да проявяват изключителна предпазливост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай