Орешарски нареди: Всички стратегии стават екшън план

В половината от 128-те документа няма конкретни цели и срокове

Орешарски нареди: Всички стратегии стават екшън план | StandartNews.com

София. Това нареди премиерът Пламен Орешарски на заседанието на кабинета в сряда. След проверка от страна на вицето му Даниела Бобева станало ясно, че голяма част от тези документи, приети през годините за страната ни, са неизползваеми или вече остарели.

"Трябва да се направи анализ и оценка на всички действащи в момента 128 стратегии, тъй като голяма част от тях вече са неактуални", коментира след заседанието Бобева. Пред колегите си тя изнесла доклад за състоянието на процеса по стратегическото планиране. От всичките 128 стратегии 21 са в областта на социалната политика и заетостта. Около 41% от стратегическите документи са подготвени във връзка с изискване на европейското законодателство, други 39 пък са с времеви хоризонт 2020 г. Интересен факт е, че 33 от тях дори нямат конкретен срок на действие.

"Ние сме шампиони по разработване на стратегии, разработили сме два пъти повече, отколкото другите страни - членки на ЕС", отбеляза Бобева и обясни, че следващата страна в Европа има едва 56 подобни документа.
Според доклада на вицепремиера голяма част от стратегическите документи нямат годишни планове за изпълнение, в които да са разписани конкретните задачи пред администрацията.

В резултат на анализа на Бобева е взето решение Съветът по административна реформа да се заеме с проблемите на стратегическото управление. Човек от БОРКОР пък ще стане част от екипа на съвета.
Според представения отчет по темата правителството на Тройната коалиция за периода 2005-2009 г. е разписало 153 стратегии, а управлението на ГЕРБ за 2009-2013 г. се е отчело със 144 стратегии. От началото на това правителство пък има изготвени 27 стратегии. "Оказа се, че дори служебното правителство е писало стратегически документи", коментира Бобева. Тя допълни още, че занапред ще има задължителна рамка за стратегически документи, за да станат те по-кратки, качествени и точни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай