Орешарски: Имаме проблем с интеграцията на бежанците

Орешарски: Имаме проблем с интеграцията на бежанците | StandartNews.com

София. В момента имаме проблем с интеграционната стратегия за бежанците. Върхо това се работи, обясни премиерът Пламен Орешарски в Министерски съвет.

Надявам се, в следващите седмици да имаме готова такава стратегия, и ще сме доволни, ако Европейската комисия ни подпомогне в нейното оформяне, от която да извадим план за действие и по този начин да е в помощ и за бежанците, и за обществото ни, поясни Орешарски.

По думите му България може да разчитаме на подкрепа на комисията. Ние като страна не бяхме достатъчно подготвени за бежанската вълна, но вече сме по-напред, и имаме още много работа да свършим, за да отговорим на очакванията на бежанците и на българските граждани, каза още Пламен Орешарски.

В последните месеци, когато обсъждахме актуалните въпроси за бежанците и бежанската вълна с министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев сме говорили за препоръките, които ЕК и европейският комисар за вътрешните работи Сесилия Малмстрьом отправяха към нашата страна. По време на срещата ми със Сесилия Малмстрьом обсъдихме началото на бежанската ситуация в България, започнахме с усилията от миналата година за овладяване на бежанската вълна, трудностите в началото: лошите условия в бежанските центровете, затруднения, отсъстващите в началото капацитет а Агенцията за бежанците до днес, когато условията в бежанските центрове не са прекрасни, но са значително по-добри от стартовата позиция, каза Орешарски.

По думите му осъществените подобрения по отношение на бежанците са по-бързото предоставяне на бежанския статут.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай