Орешарски дава повече власт на кметовете

Орешарски дава повече власт на кметовете | StandartNews.com

Враца. Премиерът Пламен Орешарски обеща повече власт на кметовете с бюджет 2014, но и повече отговорности. Това стана на първата национална среща на градоначалници с правителството, организирана от БСП във Враца.

Докато премиерът пътуваше за двудневната дискусия, във Фейсбук плъзна слухът, че е подал оставка. Някои от кметовете нервно пушеха пред сградата на общината и се питаха вярно ли е това.

Междувременно срещата започна със слово на соцлидера Сергей Станишев, но мястото на Орешарски на трибуната остана празно и интригата се подсили. Няколко минути по-късно обаче премиерът влезе с екипа си и с икономическия министър Драгомир Стойнев. Градоначалниците станаха на крака и го аплодираха близо минута.

Още от януари месец следващата година ще започнем работа със съвета по децентрализация по по-следващия бюджет, заяви Орешарски. Той се аргументира с идеята да се заложат повече сериозни точки в бюджетната рамка. Ще направим и разграничение между централната и местните власти, каза още премиерът. По думите му тази диференциация не е правена от 2002 година и се нуждае от реформи.

"Има огромно поле да се оптимизира в двете направления - прехвърляне на повече функции към местните власти, но и обезпечаване на техните ресурси, така че наистина да говорим за децентрализация, а не да се въртим в омагьосан кръг", обясни премиерът. "Социалните функции могат да се вършат по-добре от кметовете, защото те познават най-добре проблемите на хората по места", даде пример министър-председателят. В същото време обаче обеща да помага на градоначалниците в намирането на инвестиции за регионите. Ако неподобрим всички елементи на върховенството на закона, не можем да постигнем добър инвестиционен климат и да постигнем поврат в доверието между гражданите и институциите, каза още премиерът.

"Вие, кметовете виждате реалните проблеми на хората, а не такива, каквито се пишат по докладите", обърна се към градоначалниците той. Орешарски призна, че вместо очакван икономически растеж от 2 на сто, в момента данните са за 0,6-0,7 на сто. "Единствената по-радостна новина е, че в последния месец се засилва интересът на инвеститори, които са отложили навремето инвестициите си в нашата страна", каза по време на дискусията Орешарски. По думите му той нямало да назове причините, поради което въпросните компании са спрели свои проекти в страната.

Преди седмица пред "Стандарт" министърът на инвестиционното проектиране арх. Иван Данов обаче разкри, че големи инвеститори са се отказвали от бизнес в България по време на правителството на ГЕРБ, тъй като са им искани комисионни. "Авторитетни външни инвеститори отново потърсиха страната ни, за да правят бизнес с дългосрочни ориентири", каза пред кметовете Орешарски. И уточни, че ангажиментът за разкриването на 250 000 работни места от предизборната програма на БСП всъщност е за устойчива заетост следствие на инвестиции, а не на временна заетост.

Преди премиера пред червените кметове говори и соцлидерът Станишев, който обеща на градоначалниците регулярни срещи с централната власт. Почти цялото Изпълнително бюро на БСП, депутати и министрите Драгомир Стойнев, Даниела Бобева, Петър Чобанов, д-р Хасан Адемов, Зинаида Златанова, Десислава Терзиева, арх. Иван Данов са във Враца за двудневните дискусии с кметовете за бюджетите на общините, икономическото и стопанското им развитие и взаимодействието между местната и централната власт. Присустваше и председателят на Народното събрание Михаил Миков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай