Орел, рак и щука за бюджета за 2014 г.

Орел, рак и щука за бюджета за 2014 г. | StandartNews.com

Бизнесът скочи срещу искането за по-високи осигуровки, синдикатите готвят протести

Правителството, бизнесът и синдикатите са като орел, рак и щука при обсъждането на бюджета за 2014 т. Бизнесът се противопоставя на исканото от синдикатите вдигане на осигуровките за пенсия, безработица и здраве. Това заявиха от БСК по повод днешните срещи на КНСБ с част от политическите партии в парламента, на които те настояха вноските за фонд "Пенсия" и фонд "Безработица" да се увеличат с по 1% от 2015 г. Работодателските организации са и срещу заложеното в бюджета за 2014 г. вдигане на максималния осигурителен доход от 2400 лв. на 2600 лв., на минималната заплата от 340 лв. на 380 лв. и 4%-ния ръст на минималните осигурителни доходи в недоговорените сектори. Бизнесът настоява и да бъде освободен от задължението да плаща първите три дни болнични на своите работници. Мярката беше въведена преди четири години като временна и антикризисна, но се превърна в постоянна.

Подобряване на събираемостта на осигуровките поиска КНСБ при срещите си с политическите партии. Според синдикатите това може да стане с криминализиране за умишленото укриване на осигуровки и с ограничаването на разплащането в брой. Засега намерението на КНСБ да организира протест срещу бюджета на 11 декември остава. "За нас замразяването на възрастта за пенсиониране няма алтернатива", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Късно днес с гласовете на ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ парламентът одобри на първо четене бюджета за 2015 г. след 7 часа дебати. "За да стане възможно свиването на дефицита под 3%, е следван консервативен подход при планирането на приходите с оглед намаляване на рисковете от неизпълнение", обясни от парламентарната трибуна финансовият министър Владислав Горанов.

"Този бюджет не е добър, малко ще осигури като икономии и като растеж. Основният проблем е, че с почти нищо не се различава от бюджетите, които гласуваше БСП", заяви съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай