Военният министър с лоши новини за изтребителите F-16

Офертата на американската страна за F-16 е пристигнала, ВВС я анализират

Военният министър с лоши новини за изтребителите F-16 | StandartNews.com

Офертата на американската страна за F-16 е пристигнала, ВВС я анализират. Това каза на брифинг военният министър Драгомир Заков.

„Вчера идентифицираха 32 линии по договора, по които имат въпроси. Трябваше да има яснота по тези въпроси, когато са водени разговори. Трябва допълнителни разговори с американска страна”, каза Заков, цитира Нова. И поясни, че това означава, че проектът за инвестиционен разход няма как да бъде одобрен в рамките на това правителство.

„Остава проектът да бъде одобрен и придвижен от служебното правителство и евентуално следващ парламент да бъде разгледан и ратифициран бъдещ договор”, каза Заков. Той изрази надежда, че ще има политическа воля този проекта да бъде завършен.

„Този проект вкарва ВВС в 21 век”, каза Заков. „От изключителна важност е ВВС да придобият нов многоцелеви изтребител”, допълни той.

„Това правителство и политическият кабинет на МО постигнаха, в сериозни разговори с американска страна, безпрецедентни условия за България по американската програма за чуждестранна помощ – както по отношение на помощта от 25 милиона долара за един от трите договора, така и по отношение на нашето условие – първата вноска по евентуален втори договор да бъде отлагана от нас, с наше искане, до момента, в който дойдат първите самолети от първите 8. Това беше изпълнено. Това е безпрецедентно”, каза Заков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай