Обрат в преговорите със Скопие. Историята отпадна

Стратегията на Северна Македония даде резултат, каза премиерът Ковачевски

Обрат в преговорите със Скопие. Историята отпадна | StandartNews.com

Докато България се тресе от скандала с изгонването на 70 руски дипломати заради шпионаж, стана ясно, че историята е отпаднала от преговорната рамка със Северна Македония.  

"Стратегията на Северна Македония даде резултат”, коментира премиерът на комшиите Димитър Ковачевски. Той потвърди, че спорните исторически въпроси вече не са част от преговорната рамка с България. По отношение на това, единственият официален коментар от София е от снощи, когато външния министър Теодора Генчовска заяви, че нямало промяна от приетото от българския парламент.

Преди ден обаче президентът Стево Пендаровски съобщи, че историята е отпаднала от преговорната рамка и заяви: "Модифицираното френско предложение е далеч по-добро за нас от предишното. Дали е достатъчно добро – засега ще се въздържа, тъй като искам това да премине през един по-широк кръг от консултации, което, за съжаление, по препоръка на нашите съюзници не бе направено миналия път, за да не застрашим, както ни помолиха, чувствителността на процеса. Трябва да се консултират гражданите, хората, политическите субекти, защото се опитваме да направим траен договор.".

Вземайки предвид проведените досега консултации, министерството на външните работи на Северна Македония ще предложи на правителството да приеме предложението на Европейския съюз за продължаване евроинтеграцията на страната, написа във Фейсбук външният министър на съседите Буяр Османи.

По думите му консултации в Скопие са протекли в позитивна атмосфера, в която се анализира подробно френското предложение и е поставен фокус върху важните въпроси за гражданите.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви в Туитър вчера, че е провела ползотворен разговор по телефона с премиера Ковачевски и че Северна Македония и България, с помощта на Франция, са близо до споразумение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай