Обрат със задържани от Nexo

ГЕРБ внесоха проекторешение за създаване на временна комисия в парламента

Обрат със задържани от Nexo | StandartNews.com

Двамата задържани по скандала с "Нексо" са обжалвали наложената им парична гаранция в размер на по 1 млн. лв., съобщава bTV, като се позовава на свои източници. Съдебното решение се очаква следващата седмица и дотогава двамата остават на свобода.

Другите двама обвиняеми по скандала все още се издирват.

Междувременно ГЕРБ внесоха проекторешение за създаване на временна комисия в парламента, която да проучи фактите и обстоятелствата около дейността на криптобанката.

Комисията трябва да установи още кои са свързаните с "Нексо" компании във връзка с извършване на потенциална незаконна дейност, включително и връзки с лица и структури, финансирали тероризма и организираната престъпност. Посочва се, че членовете на бъдещата комисия ще се занимаят и с фактологията около финансирането на политически партии у нас от страна на криптобанката.

Проекторешението е включено в програмата на Народното събрание за седмицата, става ясно от сайта му.

По-рано депутатът от ПП Настимир Ананиев отново отрече да е имал нещо общо с "Нексо", въпреки, че е бил съдружник в обща фирма с един от съоснователите на "Нексо" - Антони Тренчев.  "Отстреляха "Демократична България", които много държаха да им бъдат партньори", коментира Ананиев. "Трябваше да правим една апликация, но след като той в средата на 2018 г. реши да се занимава с "Нексо" и всъщност нищо не се случи и тази фирма никога не е развивала дейност", обясни Ананиев, цитиран от bTV.

Скандалът "Нексо" застрашава шанса за редовна власт, убедени са от "Продължаваме промяната".

Ананиев отново заяви, че няма нищо общо с криптобанката.

От ГЕРБ обаче са на друго мнение - аферата "Нексо" е осветлила връзки между партии и криптокомпанията. 

"172 000 от 221 000 общи дарения за техния партньор и свещена крава ДБ са дарени от служители на "Нексо", заяви Георг Георгиев, ГЕРБ-СДС. "Няма никакъв отчет за 1 млн. лева, които са получили от дарения", посочи още той, пише dir.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай