"Обнови Европа" призовава за заедност в името на бъдещето на ЕС

Заедно сме по-силни, обявиха евродепутатите на ДПС

"Обнови Европа" призовава за заедност в името на бъдещето на ЕС | StandartNews.com

Изнесените работни заседания на Групата „Обнови Европа“ имаха за цел да бъде направена равносметка на законодателната работа и позиции, дискутирайки и определяйки важните теми пред „Обнови Европа“ за оставащата втора половина от мандата на Европейския парламент.

В резултат от обсъжданията бе разработена и приета Декларацията от Париж, която поставя акцент върху ролята на Европа като основно решение спрямо наднационалните и популистки предизвикателства, изтъквайки нуждата от реформи, нови методи и смели идеи, с визия за действия и призив към политическите сили, споделящи изброените приоритети да обединят усилията си в коалиция за постигането им. Опазването на основните права и свободи, отхвърлянето на всякаква форма на дискриминация, борбата за върховенство на закона, използването на всички институционални, правни и финансовилостове в защита на гръбнака на европейската демокрация, опазването на околната среда и постигане на нулево-въглеродна икономика, насърчаване на устойчивия растеж, инвестиции и преход към зелена икономика и даване на тласък на научните изследвания, дигитализацията и иновациите са сред посочените приоритети. Акцент за реформи и постигане на напредък в развитието на ЕС центристката група поставя и върху отстояването на европейския суверенитет истратегическа автономност в Европа, която не се свени да защитава своите ценности, интереси и стандарти извън границите си, както и възраждане на демокрацията, чрез засилване на ролята на Европейския парламент, приемане на повече решения с мнозинство и превръщане на думите на гражданите в конкретни действия в рамките и след Конференцията за бъдещето на Европа.

„Заедно сме по-силни. Това е не просто цитат от приетата от „Обнови Европа“ Декларация от Париж, а водещ призив в този политически документ, който има ясни, конкретно разписани цели и стратегически приоритети, не само до европейските избори през 2024г., а с дългосрочна визия за реформи за развитието на ЕС. С тази Декларация даваме ясна заявка на останалите проевропейски политически семейства, че ще търсим диалогичност, компромиси и отговорност, надграждайки над това, което споделяме, а не над позициите, които ни разграничават, в името на споделеното ни бъдеще. Това е европейският начин за правене на политика“, съобщиха от пресцентъра на делегацията на Движението за права и свободи, чиито евродепутати - Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели участваха в разискванията.

„Призоваваме другите проевропейски политически групи да се обединим. На европейско равнище, истинското разделение е между про- и анти-европейци. Нищо не се случва без компромиси между политическите и национални линии. И все пак, когато мнозинствата станат нестабилни, залозите растат. Предлагаме преговори за коалиционно споразумение, за изясняване и укрепване напарламентарното мнозинство с групи, които споделят ценностите ни. Това споразумение следва да включва: ясни приоритети, амбициозни цели спрямо екологичния, технологичен и социален прогрес, твърди ангажименти за укрепване и упражняване на правомощията на Европейския парламент“, настоява текстът на приетата Декларация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай