Отказаха забрана за пушене на наргиле на закрито

Приета бе само забрана за употреба на наргилета от деца до 18 години

Отказаха забрана за пушене на наргиле на закрито | StandartNews.com

Парламентът отхвърли въвеждането на забрана за пушене на наргиле на закрито, предаде Агенция. Забраната бе заложена в измененията в Закона за здравето, но не бе подкрепена на второ четене от депутатите. Народните представители приеха дейността на общините по провеждане на политики в областта на здравната профилактика сред населението и на лекарите при и по повод на предоставяната медицинска помощ може да се подпомага от здравни медиатори. Изискванията към дейността на здравните медиатори ще се определя с наредба от министъра на здравеопазването.

Приехме забрана за употреба на наргилета от деца до 18 години, друго ограничение не е въвеждано със Закона за здравето, каза по-късно пред репортери председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

„В променения Закон за здравето, който току-що приеха народните представители, се регламентира забрана за употреба на тютюн и свързани с тях изделия, включително наргилета, електронни цигари и всякакви други устройства, които използват тютюн за деца до 18 години“, обясни Дариткова.

„По Закона за здравето санкциониращите са Районните здравни инспекции. Те наблюдават да се спазва забраната за пушене в закрити и други обществени места. Увеличихме и детайлизирахме глобите, които касаят не само нарушителите на забраната за пушене в забранените места, но и тези, които са го допуснали“, каза д-р Дариткова. По думите ѝ на този етап има леко затруднение да се санкционират собствениците на заведения, които са допуснали да се пуши на територията им. В промените, които приехме току-що, се регламентира и дейността на здравните медиатори. Ще се направи наредба от Министерство на здравеопазването“, поясни още председателят на здравната комисия в парламента.

Д-р Дариткова направи пояснение по отношение на санкциите. „Досегашната санкция за нарушителите се запазва, като се въвежда нова за тези, които допуснали пушене на територията на забранено място според закона“, посочи още д-р Дариткова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай