Петък,

Новото строително министерство вече има сграда

От: Failed to load user -
A
A
A

София. Създаденото от министър-председателя Пламен Орешарски ново Министерство на инвестиционното проектиране (МИП) вече има собствена сграда. МИП беше създадено след разделяне на Министерство на регионалното развитие и благоустройството на две - на Министерство на регионалното развитие и Министерство на инвестиционното проектиране.

На днешното си заседание Министерски съвет реши новото строително министерство да използва сградата на ул. "Съборна" №1 в София, където до скоро се помещаваше Испанският културен институт.

Сградата е собственост на държавната Агенция дипломатически имоти в страната (АДИС) ЕООД. Имотът може да се ползва, след като АДИС сключи договор с министерството. Това обаче може да се случи само след като Агенцията по приватизация даде своето съгласие.

Първият вариант за новото ведомство беше да заеме няколко помещения в сградата на Министерството на регионалното развитие. Това обаче би предизвикало доста полемики, тъй като дейностите на МИП реално се "отцепват" от МРР.

Областният управител на София-град Росен Малинов се беше видял в чудо, тъй като министър Данов му поставил дилемата още в първия ден от встъпването му в длъжност. Малинов се оплака, че държавните имоти в столицата не са толкова много и трудно може да се намери подходящ за цяло министерство.

След като вече разполага с помещения, в МИП вероятно ще започнат и назначенията. В момента министър Данов няма заместници и служители. Щатът на ведомството по правилник е 125 души.

Под шапката на Министерството на инвестиционното проектиране преминаха Дирекцията за национален строителен контрол и Агенцията по геодезия и кадастър.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички