Ново проучване шокира! Ето кой влиза в парламента при избори сега

Има плавно нарастване на доверието в правителството и към основните политически фигури

Ново проучване шокира! Ето кой влиза в парламента при избори сега | StandartNews.com

При парламентарни избори сега бихме имали 5-партиен парламент с основните политически сили от 49-ото Народно събрание и с по-силно изразена борба за трето място, но вероятно без "Има такъв народ". Това става ясно от проучване на „Маркет ЛИНКС“, оповестено пред бТВ от социолога от агенцията Добромир Живков.

Националното проучване, финансирано и реализирано съвместно от бТВ и „Маркет ЛИНКС“, е проведено сред 1032 лица над 18 г. в страната в периода 26 септември-8 октомври 2023 г. по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

По думите на социолога наблюдаваме застиване на ситуацията сред парламентарно представените партии.

„Разликата между ГЕРБ и ПП-ДБ леко се увеличава, но остава в стабилни граници. „Левицата“ остава под черта, ИТН също се колебае, поддържа ниво около 4%. При ДПС не очакваме и не наблюдаваме съществена динамика, както и при останалите политически сили. Всичко това обаче може да се промени след местния вот и да се случат размествания“, обясни Живков.

Доверие към политическите фигури

Президентът Румен Радев остава с най-високо доверие сред политическите фигури в страната. По думите на социолога това обаче се дължи не толкова на нарасналото одобрение към него, а на намаляването на негативното отношение.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и премиерът Николай Денков са сред фигурите с висока степен на неодобрение.

Доверие към институциите

Според проучването най-голямо е недоверието към Народното събрание – 63%. Следват съдът и прокуратурата с 59% и 58%. На четвърто място е правителството с 53% неудовлетворение.

По думите на социолога обаче има плавно нарастване на доверието в правителството и към основните политически фигури.

„Този кабинет стартира с много ниска точка на доверие изцяло в институциите и политическия елит. В известна степен е нормално да виждаме подобрение. Има успокояване в нацията“, коментира Добромир Живков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай