Новият парламент. Първи стъпки /НА ЖИВО/

Депутатите полагат клетва

Новият парламент. Първи стъпки /НА ЖИВО/ | StandartNews.com

11.09 ч. – Избрани бяха новите зам.-председатели на парламента. Те са Виктория Василева от „Има такъв народ”, Росица Кирова от ГЕРБ, Кристиян Вигенин /БСП/, Мукаддес Налбант /ДПС/ и Татяна Дончева /”Изправи се.БГ! Ние идваме”. За тях гласуваха 227 депутати, против и въздържали се нямаше.

10.58 ч. - "Пожелавам успех. И след 4 години да си тръгнеш от този стол", предаде поста на Ива Митева доайенът на 46-ото НС Мика Зайкова.

10.52 ч. - Ива Митева бе избрана за председател на 46-ото НС

10.30 ч. - Парламентът прие процедура за избор на председател на НС. Издигнати бяха две кандидатури

10.20 ч. - При първия знак на подмяна ние отново ще се върнем на площадите, ние идваме. Това заяви председателят  на ПГ на „Изправи се.БГ! Ние идваме” Мая Манолова. Преди ден коалицията „Изправи се! Мутри вън!” промени името си.

Нека се знае, че ако някой се обърка, че иска фейсбук демокрация или политически инженеринг, ние ще излезем отново на площадите, зарече се Манолова.

10.10 ч. - Моментът е исторически. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в първата си реч като депутат. Час по-скоро трябва да се представят приоритетите и управленската програма. Само кратките срокове и правилните решения могат да излекуват нанесените поражения. Успехът изисква жертви и всички трябва да сме готови за това, категоричен бе Карадайъ.

Реформите изискват доверие, затова е нужен консенсус между партиите в парламента. Ние от ДПС сме готови за диалог. Призоваваме за отговорност за бъдещето на страната. Медиите трябва да изискват от властта реформи, отчети, изпълнение на програми, допълни Мустафа Карадайъ.

Българите са изтощени от демонстрация на безпомощност, прикрита с арогантно поведение. Властта е преди всичко отговорност - нека управляващите час по-скоро осъзнаят, че предстои много работа и отговорни решения. Възможността правителство на малцинството да изведе България от кризата е налице, но само при отговорно поведение, взаимно уважение и диалог, категоричен бе лидерът на ДПС.

10.00 ч. - Демократична България ще покани и опонентите си на дебат за състоянието на съдебната система и прокуратурата. Този път няма да внасяме закони за промяна на конституцията. Този път предлагаме дебати за съдебната реформа – с всички. Това заяви съпредседателят на Демократична България Христо Иванов в първата си реч като депутат. Демократична България ще предложи дебати и на опонентите си, и на партиите,  с които гледаме в една посока, каза Иванов. И допълни: „Всички парламентарни сили – заедно да дебатираме. Не може повече да си затваряме очите за състоянието на прокуратурата и за това, в което се превърна тя.”.

9,50 ч. -  Изправени сме пред 4 държавнически предизвикателства, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. Най-ниската избирателна активност, и силно фрагментираният парламент изискват диалог. Днес червената линия не е статукво и антистатукво, а промяна или имитация на промяна, каза Нинова.  Пред нас стои въпросът да доразградим стария модел на управление и да построим нов. Едни виждат това със смяна на хора, други - с цели органи. Но трябва да намерим причината. И тя е тук, в тази зала. ГЕРБ заложиха корупцията в законите и я направиха ненаказуема. Раздадоха 800 млрд. лева, разликата в цената на лекарствата в частните и държавните болници е 700%, защото те разрешиха частните болници да пазаруват без търгове, допълни лидерът на БСП.

9,35 ч. - ГЕРБ ще бъде опозиция в 46-ото НС. Хората на Бойко Борисов назоваха опонентите си в 46-ото НС. Това не е нито една партия, каза лидерът на групата Десислава Атанасова в първата си реч като депутат. Нашият опонент ще бъдат хаосът, безидейността и безотговорността, заяви Атанасова. И допълни: „ГЕРБ ще бъде силна, конструктивна и компетентна опозиция.”.

9,30 ч. -  В следващите 14-15 дни, ако предварително заявените декларации за държавата, а не за постове са верни, би тряблвало да имаме прпавителство. Ако няма, вероятността да отидем на предсрочни избори е голяма. Така че отговорността е наша, каза председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.Има една политическа партия, с която се съмнявам, че другите ще работят. Следващите 10-15 дни ще стане ясно дали можем да работим заедно или ще ходим на избори. Ако се стигне до там - няма нищо недемократично, заключи той.

9.20 ч. Депутатите се заклеха. След тържествената клетва прозвучаха химните на България и Европейския съюз. "Ода на радостта" бе изпята от деца.

9.10 ч. Мика Зайкова ориса парламента. Нека работим за мечтата на този народ, за просперираща България, за достоен живот в държава, член на ЕС. Така доайенът на 46-оно НС Мика Зайкова /”Има такъв народ”/ се обърна към новите депутати с първата си реч, давайки старт на новия парламент.

9.08 ч. - Присъстват 214 народно събрание. Имаме кворум, обяви Мика Зайкова. Първото пленарно заседание започна

9.07 ч. - Доайенът на 46-ото НС Мика Зайкова обяви проверка на кворума в Народното събрание, за да може да открие първото пленарно заседание

8.50 ч. – Днес е денят на надеждата, заяви президентът Румен Радев, влизайки в Народното събрание. От решителните действия на народните представители зависи да се възстанови доверието в институциите, допълни той. Най-важното пред нашите парламентаристи е укрепването на държавността. Най-важната задача е съставянето на редовно правителство, категоричен бе той.

ВИЖ ОЩЕ: Радев: Днес е денят на надеждата

8.45 ч. - Идвам с настроение, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, влизайки в сградата на парламента. Подкрепа, без разговори за политика, безусловна, този път няма да даваме, категорична на лидерката на БСП. Ако мандатът стигне до БСП ще поканим 5-6 национални фигури и ще инициираме разговори пред вас, медиите, допълни тя.

8.40 ч. – С овации и викове „Рашков, Рашков”, служебният МВР-шеф Бойко Рашков бе посрещнат от хора пред парламента. Те приветстваха служебните министри.

8.39 ч. – Служебното правителство, водено от премиера ген. Стефан Янев, излезе от „Дондуков” 1, за да измине пеша разстоянието до парламента. Целият министерски екип ще присъства на тържествената клетва на депутатите.

8.26 ч. – Парламентарната група на „Има такъв народ” влезе в парламента. Депутатите от най-голямата група дойдоха пеша. В миналото НС те слязоха от бял автобус, сега - не. Депутатите от ИТН заявиха, че имат готов нов вариант за правителство.

8.20 ч. Доайенът на 46-ото НС Мика Зайкова / „Има такъв народ/ ориса новия премиер. Той трябва да е млад с енциклопедични знания, каза Зайкова. И заяви, че този път правителство трябва да бъде съставено.

ВИЖ ОЩЕ: Мика Зайкова ориса новия премиер

8.15 ч. – Първите народни представители започнаха да влизат в сградата на НС. Сред тях бе Томислав Дончев от ГЕРБ, който дойде пеша, с традиционната си раница на гръб

8.05 ч. – Червен килим и шлалир от гвардейци пред историческата сграда на Народното събрание. Също, както предишното НС и 46-ият парламент ще работи в нея, а не в новата пленарна зала, ремонтирана от ГЕРБ за милиони левове

8.00 – Добре дошли н нашия онлайн репортаж за старта на 46-ото НС

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай