Новият кабинет! 10 работни групи започват разговори

Първите теми са правосъдие и социална политика

Новият кабинет! 10 работни групи започват разговори | StandartNews.com

Втори кръг разговори за съставянето на новото правителство започват днес. Те ще са на експертно ниво. Целта им е стиковане на политиките и приоритетите на новия кабинет.

Днес следобед ще се водят разговори на експертно ниво в сектор "Правосъдие", съобщи председателят на парламента Ива Митева преди заседанието на комисията по правилника в НС.

След консултациите през уикенда стана ясно, че ще бъдат сформирани поне 10 работни групи и те ще посочат приоритетите на бъдещия кабинет.

„Ние не участваме в преговорите, казахме каквото имахме да кажем“, коментира Йордан Цонев от ДПС.

Днес ще бъде проведена среща с експертните групи на тема социални политики, съобщи зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров. „Вчера нашият Национален съвет взе решение преговорите с „Има такъв народ“ да продължат на експертно ниво и днес ще бъде проведена среща между експертните групи на тема социални политики“, заяви пред БНТ той.

„Вчера взехме решение контактната група да проведе срещи с „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“. Ще говорим по програми и политики и ще търсим разбирателство. Вчера ние определихме 5 приоритета. На първо място това са социалните политики и политиките на живот, здравеопазването е на второ място, на трето са образованието, науката и културата, на 4-то – борбата с корупцията и съдебната реформа, а на 5-то – възраждане на българската икономика. Това са приоритетите ни, по които смятаме да проведем разговори. Има и теми, за които няма да отстъпим от нашата позиция. Една от тях е неравенствата и социалната политика“, заяви още Зафиров. И допълни: „Има доста неща, които ни обединяват с „Има такъв народ“ като социалните политики, здравната реформа, съдебната реформа, закриването на Специализираната прокуратура и Специализирания съд.“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай