Нови разкрития за Nexo. Сарафов закова участниците

Световна компания ще прави одит

Нови разкрития за Nexo. Сарафов закова участниците | StandartNews.com

Нови подробности за криптоаферата Nexo изнесе зам.-главният прокурор и шеф на следствието Борислав Сарафов.

Това е сложна схема. Нищо не може да се обясни просто. Тук са необходими освен познанията на закона и знания от финансовата област, от сферата на най-новите съвременни IT технологии, коментира Сарафов в студиото на Нова тв.

„Ние сме юристи, но имаме Отдел „Киберпрестъпления“. Там колегите са минали много обучителни курсове по тази тема“, заяви Сарафов.

„Водим преговори с една от най-големите международни одиторски компании, която ще поканим и ще извърши цялостен одит на въпросната компания. Тук е необходим много сериозен и прецизен анализ“, каза той.

"Този анализ ще бъде възложен на една от най-големите световни компании, които се занимават с точно такива разследвания. Имат богат опит и ще търсим именно такова съдействие. Необходимо е проследяването на много сериозен финансов поток и на IT технологиите“, каза Сарафов.

Той коментира четиримата души, които са обвинени за схемата: „Техният профил е високо интелигентни, изключително образовани, завършили най-престижните университети, владеят по няколко езика хора – граждани на света. Това не са наркодилърите от „Обеля“, а едни от най-високо интелигентните и образовани лица. Те са на ръководни позиции в компанията, не искам обаче да влизам в конкретика“, заяви Сарафов.

Той не пожела да потвърди дали Антоний Тренчев е един от разследваните.

По думите му двама души от обвинените са в неизвестност. „Според нас не са в страната, въпреки че справката на граничен контрол показва, че са тук“, каза той.

„Това са граждани на света. Светът е малък за такива хора. Те разполагат с изключително големи финансови възможности, имат жилища по цял свят, може да са навсякъде“, заяви той.

Според него това разследване ще продължи дълго време.

Той отрече обвиненията, че претърсванията са били направени грубо и придружени с насилие:

„Това е абсурдно. Има много хора на терен, няма такова нещо, това е далече от истината“, каза Сарафов.

„В нашето разследване няма нищо политическо. Кой е замесен, ще се установи тепърва, ние работим стриктно само по доказателства“, каза той.

Той не потвърди или отрече дали ДБ наистина е финансирана от тази фирма.

„Това не е предмет на нашето разследване. Ако все пак някой политик има отношение към дейността на някоя престъпна схема, той ще бъде разпитан“, каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай