Новаков: България бързо се справя с младежката безработица

Новаков: България бързо се справя с младежката безработица | StandartNews.com

На какъв етап са проектите за младежката заетост, финансирани с европейски средства в ЕС? Как държавите в ЕС са управлявали тези средства до сега? Какво ще направи Европейската комисия, за да има по-добри резултати за младите хора? Това бяха част от въпросите, отправени от Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ, към комисаря по заетостта и социалните въпроси Мариан Тисен на публичното изслушване в Европейския парламент.

„България е една от държавите в ЕС, които успешно и бързо се справят с младежката безработица, включително чрез средства от Европейския социален фонд (ЕСФ). Доказателство е, че през 2012г. младежката безработица в страната беше над 28%, докато в средата на 2015 г. този показател е около 20%. По данни на Европейската комисия изпълнението по ЕСФ в страната ни до октомври месец е над 94%, а средното за ЕС е 87%", обобщи най-младият ни евродепутат.

Еврокомисарят уточни, че всички оперативни програми в подкрепа на младежката заетост в държавите от ЕС са приети и предстои да заработят. Прогнозите, представени от Европейската комисия, предвиждат над 3 млн. безработни младежи да се възползват от Младежката инициатива за заетост в ЕС. Около 1.6 млн. младежи се очаква да получат конкретна оферта за работа или за стаж, а 1.3 млн. млади европейци трябва да получат обучение и квалификация чрез проекти в държавите от ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай