Нова алтернатива: Земеделците не са равнопоставени

90% е безработицата при младите до 29 години в малките населени места

Нова алтернатива: Земеделците не са равнопоставени | StandartNews.com

Видин. Българите нямат възможността да развиват земеделие и по този начин да изкарват прехраната си, категорични са от „Нова алтернатива". На среща със симпатизанти във Видин, Дунавци и региона председателят на партията Николай Цонев и екипът му обсъдиха проблемите на хората на местно ниво и възможностите за разрешаването им.

„Българските земеделци са поставени в патова ситуация, която категорично не им позволява да развиват производство", коментира Николай Цонев. „Животновъдството е почти невъзможно поради липсата на пасища – проблем, който е в сила за почти цялата страна. Производството на различни растителни култури също е огромна трудност за малките земеделци, тъй като земите са окупирани от едрите арендатори. Причината за това е липсата на таван за арендите – поредно абдикиране на държавата и липса на ефективна регулация", допълни Цонев.

По думите му стотици малки градове и села на практика са дискриминирани на регионален принцип, тъй като не са включени в Програмата за развитие на селските райони. От партията алармираха още, че безработицата при младите под 29 години, както и при хората над 50-годишна възраст в малките населени места, е около 90%.

„Ситуацията в този регион, а и в много други, е меко казано плашеща", коментираха от екипа на „Нова алтернатива". „Трябва да бъдат предприети незабавни мерки".

Програмата на партията предвижда редица конкретни мерки за справяне с проблемите в земеделието. Сред тях са договаряне на условия, които равнопоставят българските фермери с тези на другите страни в Европейския съюз, задължително спазване на договорените обеми национални доплащания от годишните национални бюджети, както и приоритетно подпомагане на водещи в миналото земеделски производства - животновъдство, зеленчукопроизводство, овощарство, тютюнопроизводство.

Постепенно възстановяване на напоителните системи и намаляване на цената на поливните води, извършване на спешна административна реформа с цел бърз и облекчен достъп на малките и средни земеделски стопанства до европейските фондове, създаване на гаранционен фонд за земеделските производители също са сред предвижданите от партията мерки.

От „Нова алтернатива" предлагат още създаването на национален център за окачествяване на земеделските продукти, подкрепа на българската земеделска наука, както и подкрепа и стимулиране на българските браншови съюзи в ролята им за изграждане на модерно земеделие.

От партията са категорични и че е необходимо въвеждане на диференцирано ДДС върху земеделска продукция. 10% да бъде ДДС върху продуктите от първа необходимост като мляко и месо, предложиха от „Нова алтернатива".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай