Нов вариант за бюджета. Изненадата

Ето предложението на финансовия министър Росица Велкова

Нов вариант за бюджета. Изненадата | StandartNews.com

Нов вариант за бюджета предложи финансовият министър Росица Велкова. Пред журналисти в парламента тя обясни, че служебното правителство е внесло в НС проект на Закон за държавния бюджет за 2023г. преди месец и той още не е влязъл да бъде разгледан по комисии.

ВИЖ ОЩЕ: Горещо от БНБ за инфлацията! Какво става

Срокът на действие на удължителния закон приключва на 10 юни и влизаме в една разпоредба, която е трудно рестриктивна, че ще се финансират разходите до размера на постъпилите приходи. Това ще създаде несигурност сред граждани и бизнеса.

Времето напредва и очаквайки да се формира редовно правителство, вчера внесохме в НС проекта на решение, с което регламентира да се извършват разходи в срок до приемането на Закона за държавния бюджет в съобразно действащото законодателство и да се събират приходите по действащото законодателство, каза тя.

Предложението е да приемат определено приоритизиране на разходите. Следобед е внесен и проект на закон за изменение и допълнение на удължителния закон, с който се променя срока му до приемане на закона за държавния бюджет, за да може да се финансират системите, както досега.

Предложение има и да отпадне т.нар. параграф 15, с който условно са ни блокирани във фискалния резерв европейските средства и сребърният фонд. Смисълът на единната сметка да могат да се финансират гъвкаво разходите на държавата, а не да се теглят дългове. В момента сме в ситуация, че във фискалния резерв имаме 10 млрд., но поради това, че условно са блокирани едни средства, които в момента на държавата не са необходими в този месец да бъдат извършени тези разходи, но не можем да ги ползваме и би следвало в такава ситуация да се тегли дълг, каза министър Велкова.

По думите ѝ това не крие никакви рискове, а средствата от сребърния фонд няма да бъдат използвани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай