Нов скандал в парламента! Продължаваме промяната и ДБ не могат да разделят най-важния пост

Ябълката на раздора е един партиен лидер

Нов скандал в парламента! Продължаваме промяната и ДБ не могат да разделят най-важния пост | StandartNews.com

Нов скандал назрява в парламента. И той е за най-важния пост – председателският. Напрежението е в коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България” и за ескалирането му съобщи „Дневник”.

„Продължаваме промяната - Демократична България" е напът да изпадне в трудна ситуация непосредствено преди ротацията през март. Два месеца преди предстоящата смяна на премиерите, която върви и с ротация на председателите на Народното събрание, коалицията ще обсъжда дали вместо Никола Минчев от "Продължаваме промяната" на председателското място в парламента да седне съпредседателят на "Демократична България" и лидер на ДСБ Атанас Атанасов, съобщава „Дневник”.

Въпросът за евентуалната рокада в ръководството на парламента вече поражда напрежение сред депутатите в коалицията, а решението по всяка вероятност ще бъде взето чрез вътрешно гласуване, посочват източници на изданието във формацията.

Доскоро лидерът на ДСБ бе посочван като един от сигурните кандидати за Конституционния съд. В края на миналата година той не отрече възможността да се състезава за поста, но изрази съмнение дали би бил най-подходящата номинация за длъжността. Днес Атанасов подчерта, че няма намерение да се кандидатира за конституционен съдия и не мисли да напуска Народното събрание. Вместо това той намекна, че при ротацията на председателя на парламента е възможно да се включи в битката за поста, като специално подчерта, че в т.нар. джентълменско споразумение между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България", сложило начало на съвместното им управление, не е изрично посочено, че сегашният председател Росен Желязков от ГЕРБ ще бъде наследен именно от Никола Минчев.

Според източници от коалицията причината Атанасов да обърне поглед към председателското място било настояването от страна на ръководството на "Продължаваме промяната - Демократична България" той да се откаже от поста в Конституционния съд, тъй като формацията държала номинациите за регулаторите да не бъдат на политически лица, а на утвърдени експерти.

Тази теза бе изказана публично от Лена Бориславова от "Продължаваме промяната", която посочи, че "вместо да бъдат партийни функционери или роднини на наши депутати, искаме това да бъдат утвърдени експерти, които имат високи професионални качества и които се ползват с високо обществено доверие".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
123
преди 3 месеца

Колко сте жалки, утвърдени експерти... ми то има ли такива сред българите, ...леле, че смях....

Откажи