Нинова: Решихме въпросите за пенсионирането

Нинова: Решихме въпросите за пенсионирането | StandartNews.com

София. "С гласуването днес окончателно се решиха въпросите, които стояха открити". Това заяви зам.-председателят на Коалиция за България и председател на Комисията по труд и социална политика в НС Корнелия Нинова. „Със Закона за бюджета замразихме възрастта и стажа за пенсиониране на трета категория труд. Днес с промените в Кодекса за социално осигуряване разширихме това замразяване и то вече обхваща и първа и втора категория труд, а това засяга около 90 000 души всяка една от тях. Това са миньори, летци, подводничари, земеделци и други", обясни тя.

„Предложението на КБ, когато не ти стигат 2 години стаж или възраст, да можеш да се пенсионираш с по-ниска пенсия от 0,4% на месец, не беше подкрепено в зала и не беше прието от парламента. За съжаление ранното пенсиониране няма да се състои през 2014 г.", продължи коментара си Нинова.

Депутатката бе категорична, че е взето окончателно решението за премахване на възрастта при пенсионирането на военните. „Досега тя беше 52 години за сержанти и войници, 54 за офицери. Тази възраст отпадна и остана само изискването за 27 години стаж", обясни още тя.

„Последното, което днес направихме с гласуването на Кодекса за социалното осигуряване, замразихме увеличаването на възрастта и стажа при учителите. Замразяването е в рамките на 1 година, 2014 г. От тук нататък, тази година я посвещаваме наистина на един разумен, експертен, икономически и социален разговор какво да се случва от тук нататък с пенсионната реформа, какви устойчиви параметри да й заложим, за да са наясно хората в бъдеще какво ги очаква. Ще търсим политическо и обществено съгласие по този въпрос", заключи Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай